Két elkötelezett erdővédőből is miniszter lett Lula kormányában

  • narancs.hu
  • 2022. december 29.

Külpol

Megalakult az Őslakosok Minisztériuma Brazíliában, de nem olyan egyszerű leszámolni a Bolsonaro-korszak örökségével.

Miniszteri posztot kapott két nemzetközileg is elismert Amazonas-védő, Marina Silva és Sônia Guajajara az idén megválasztott Lula da Silva baloldali kormányában – írja a Guardian. Az Őslakosok Minisztériuma az őslakosok területeinek megsértése és a környezet kizsákmányolása ellen fog küzdeni.

Silva környezetvédelmi miniszter lesz, ezt a posztot töltötte be 2003 után öt évig is, amikor Brazíliában sikerült visszaszorítani az esőerdők irtását. Guajajara feladata pedig az őslakosok helyzetének javítása lesz. „Mérföldkő ez a küzdelmeink és ellenállásunk történetében. A minisztérium létrejötte is mutatja, hogy Lula elnök milyen elkötelezett önállóságunk, valamint saját területi, testületi és életmódbeli önrendelkezésünk védelmében” – mondta az utóbbi.

Lula elnök vasárnap fog felesküdni szélsőjobboldali ellenfele négyéves regnálása után. Bolsonaro elnöksége alatt számos őslakost és erdővédőt gyilkoltak meg, az erdőirtás mértéke pedig 60 százalékkal nőtt 2019 óta. Természetesen Bolsonarót támogatta Orbán Viktor is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk