Boris Johnson megerősítette: október közepén választások lehetnek

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 4.

Külpol

Ha az ellenzék törvényben tiltja meg a megállapodás nélküli Brexitet.

Boris Johnson brit miniszterelnök megerősítette szerdán, hogy kormánya kész október közepén előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék törvényt alkot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének tilalmáról.

Johnsont a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn arról faggatta, hogy a kormány milyen új megállapodási javaslatokat terjesztett az Európai Unió elé. Johnson ugyanis az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy "lendületes" tárgyalások folynak Brüsszellel az alsóház által háromszor is elvetett eredeti Brexit-megállapodás alternatíváiról, de e tárgyalásokról eddig semmiféle részlettel nem szolgált.

Corbynnak válaszolva Johnson ismét csak annyit mondott, hogy kormányának eltökélt szándéka egy új megállapodás elérése az október 17-i EU-csúcson, és utána az ország kiléptetése az EU-ból az október 31-i határnapon.

A kormányfő ezután megkérdezte: Corbyn hajlandó lenne-e támogatni, hogy a britek október 15-én választásokon dönthessenek az ellenzék Brexit-stratégiájáról.

Boris Johnson kormánya elvesztette parlamenti többségét a brexit miatt

Folytatódik a dráma. Philip Lee, Bracknell konzervatív képviselője átült a Liberális Demokratákhoz, mert nem ért egyet Boris Johnson irányvonalával a Brexit ügyében, ez pedig azt jelenti, hogy Boris Johnsonnak már nincs meg a többsége a képviselőházban.

Neked ajánljuk