Megalakult az új olasz kormány Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 4.

Külpol

Salvini nélkül. Az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt koalíciójaként.

Megalakult szerdán az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével – jelentette be Ugo Zampetti, Sergio Mattarella olasz államfő főtitkára.

Conte a nap folyamán mutatta be a köztársasági elnöknek leendő minisztereinek listáját, amelyet hamarosan közzétesznek. A teljes kabinet csütörtök reggel tíz órakor fogja letenni az esküt az államfői palotában.

Ez Conte második kormánya lesz. A pártoktól független politikus 2018 júniusa óta az Öt Csillag Mozgalom és Matteo Salvini Liga pártjának a koalíciós kormányát vezette, augusztus 20-án jelentette be lemondását, miután az elmúlt hónapokban jelentősen megerősödött Liga bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, és Salvini előrehozott választásokat sürgetett.

Conte korábban az újonnan alakult kormány két párt, az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt között meglévő „jó munkalégkörről” beszélt annak ellenére, hogy a feleknek túl kell tenniük magukat az elmúlt évek ellenségeskedésein. Róma eddigi szigorú migrációs politikájának folytatását ígérte, és arra is kitért: azon dolgozik, hogy az új kabinet ne csak férfiakból álljon.

Figyelmébe ajánljuk