Brexit: London és Brüsszel is halasztási terveken dolgozik

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. február 25.

Külpol

HA esetleg nem jutnának előrébb a vitában.

Hétfői brit sajtóértesülések szerint a brit kormány és az Európai Unió is a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását célzó terveken dolgozik arra az esetre, ha a következő néhány hétben nem sikerül érdemi előrelépést elérni a Brexit feltételrendszeréről zajló vitában.

A Daily Telegraph című konzervatív napilap kormányforrásokat idéző beszámolója szerint a Downing Street illetékesei a hétvégén több opciót is vázoltak annak elkerülésére, hogy a megállapodás nélküli kilépést ellenző kabinettagok tömegesen távozzanak a kormányból.

Az elmúlt napokban több miniszter is egyértelművé tette, hogy inkább lemond, de nem hajlandó olyan megoldást támogatni, amely nem zárja ki egyértelműen a megállapodás nélküli Brexitet.
Három magas rangú kabinettag, David Gauke igazságügyi miniszter, Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter eddig példátlan módon nyíltan szembefordult Theresa May miniszterelnökkel, a Daily Mail című konzervatív tömeglap szombati kiadásában megjelent közös levelükben tudatva azon véleményüket, hogy a megállapodás nélküli kilépés egyetlen lehetséges alternatívája a március 29-én esedékes Brexit elhalasztása.

A három kabinettag figyelmeztette Mayt – aki a Brexit halasztását eddigi nyilatkozataiban rendre elvetette –, hogy a parlament meg fogja akadályozni a megállapodás nélküli, szabályozatlan kilépést az EU-ból.

A Daily Telegraph hétfőn ismertetett értesülései szerint a miniszterelnöki hivatal által felvázolt intézkedési tervek nem határozzák meg az esetleges halasztás lehetséges hosszát, a kormány egyes tagjai szerint azonban a brit EU-tagság meghosszabbítása nem haladná meg a két hónapot, mivel a kilépés ennél hosszabb halasztása esetén Nagy-Britanniának részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

A Guardian című baloldali brit napilap hétfőn közölt értesülése szerint ugyanakkor az EU illetékesei 21 havi, vagyis 2021-ig terjedő kilépési halasztás tervein dolgoznak. A lap forrásai szerint az elgondolás az, hogy a megállapodásos Brexit esetére tervezett, szintén 21 havi időtartamra szóló átmeneti időszak helyett – amely alatt a kétoldalú kapcsolatrendszer jelenlegi szabályainak zöme még érvényben maradna – a Brexit ugyanilyen időtartamú elhalasztása lépne életbe annak érdekében, hogy ebben az időszakban London és az EU kidolgozhassa a jövőbeni kapcsolatok részletes feltételrendszerét. Ugyanerre szolgálna a rendezett kilépés esetére előirányzott, 2020 végéig tervezett átmeneti időszak. Ha ez az elgondolás beválik, nem lenne szükség a kilépési feltételekről szóló megállapodás levitatottabb elemére, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldásra (backstop).

Az EU-val novemberben aláírt kilépési egyezményt a londoni alsóház a múlt hónapban 230 fős többséggel elutasította, elsősorban a backstop-mechanizmus miatt. A kormányzó brit Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas Brexit-tábora ugyanis nem fogadja el, hogy a backstop-záradék –ha alkalmazása szükségessé válik – jelenlegi formájában az Egyesült Királyságot határidő nélkül vámuniós viszonyrendszerben tarthatná az EU-val.

Az alsóházban szerdán esedékes az újabb Brexit-vitanap, és a ház napirendjére veheti egyebek mellett azt a módosító indítványt is, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, ha március 13-áig nem sikerülne elfogadni a Brexit-megállapodást.

Theresa May az Európai Unió és az Arab Liga kétnapos egyiptomi csúcstalálkozójára tartva a brit sajtókíséretnek vasárnap kijelentette: a kormány március 12-éig terjeszti ismét az alsóház elé érdemi szavazásra a kilépési megállapodást.

Neked ajánljuk