Cihanouszkaja szerint túl nagy ára lenne az újabb fehérorosz tüntetéseknek

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 9.

Külpol

Továbbra is mobilizálni kell a társadalmat, de anélkül, hogy az emberek az utcára vonulnának.

Egy évvel az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elleni tömegtüntetések kezdete után Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető kizárta az újabb megmozdulások lehetőségét, arra hivatkozva, hogy azok túl nagy árat követelnének.

Cihanouszkaja hangsúlyozta, a tiltakozók évekre rács mögé kerülhetnének. Az ellenzéki politikus szerint továbbra is mobilizálni kell a társadalmat, de anélkül, hogy az embereknek az utcára kellene vonulniuk.

"Az emberek biztonságának kell az első helyen állnia" – húzta alá Cihanouszkaja, aki emigrációban él Litvániában. A megmozdulások "éppen elég áldozatot és összetört életet" követeltek – tette hozzá.

Az ellenzéki vezető rámutatott: nem ért véget a tiltakozás, az utcai tüntetések a mozgalomnak csak egy "szeletét" jelentik. A politikus erősségként könyvelte el, hogy a fehéroroszok a nehézségek ellenére sem adták fel, és a nemzetközi közösséget is sikerült mozgósítani.

Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minősítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el győztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erők brutálisan leverték. Emberi jogi aktivisták szerint több mint hatszáz politikai fogoly ül fehérorosz börtönökben. A tiltakozók elleni fellépést a nyugati országok jelentős része elítélte, s közölte azt is, hogy nem ismerik el a választás eredményét.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk