Cseh Katalin is úgy látja, hogy az Unió engedett Orbán zsarolásának

  • narancs.hu
  • 2024. január 17.

Külpol

Dühösek a magyarokra az EP-képviselők.

Cseh Katalin is felszólalt ma az Európai Parlamentben, ahol a Magyarország számára feloldott forrásokról is szó volt. A Momentum EP-képviselője arról beszélt, hogy kárt okozott az EU azzal, hogy engedett Orbán Viktor zsarolásának.

„Ezzel nem csak Orbánt, hanem minden egyes feltörekvő autokratát arra ösztönöznek, hogy kövessék ugyanezt a zsaroló taktikát: építsd le a demokráciát, gyengítsd az EU-t belülről, fenyegetőzz a vétóval, majd nyújtsd a markod az EU-s forrásokért”

– mondata felszólalása elején Cseh.

A Momentum politikusa szerint a legnagyobb probléma ezzel a metódussal az, hogy így teret enged az EU a további visszaéléseknek és a pénzek feloldásának napján még meg is dicsérték a magyar jogállamiságot, miközben itthon éppen elfogadták a „szuverenitásvédelmi” törvényt. „Ez a törvény még az Orbán-mércével is elnyomás” – tette hozzá a képviselő.

„Úgy gondolják, hogy ez a törvény jutalmat érdemel? Mert Önök ezt a jelet küldték, gyakorlatilag zöld utat adtak ennek a törvénynek. Ezért nem maradunk csendben itt, az Európai Parlamentben, mert úgy tűnik mi vagyunk az egyetlen védelmezője a demokratikus értékeknek” – zárta Cseh, aki hasonlót fogalmazott meg a The Guardian brit napilapban publikált véleménycikkében is.

Tegnap arról írtunk, hogy EP-képviselők egy csoportja pert indítana a források kiutalása miatt. A képviselők szerint a döntéshozatal reformjára van szükség, hogy megszűnjön a vétójoggal való visszaélés. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke azonban biztos benne, hogy az összes EU-s állam megszavazza az ukrán segélycsomagot, amit Orbán korábban megvétózott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk