Von der Leyen biztos benne, hogy az összes EU-s állam megszavazza az ukrán segélycsomagot

  • narancs.hu
  • 2024. január 17.

Külpol

Eddig arról volt szó, hogy meg kell kerülni Magyarországot.

Az Európai Bizottság elnöke szerdán abbél bizalmának adott hangot, hogy mind a 27 tagállam megállapodhat az Ukrajnának nyújtandó közös pénzügyi támogatás tekintetében. Eddig Magyarország ellenezte az 50 milliárd eurós segélycsomagról szóló megállapodást, és felvetődött annak a lehetősége, hogy a több 26 ország külön köt kétoldalú megállapodásokat Kijevvel. Ursula von der Leyen azonban úgy fogalmazott: „Biztos vagyok benne, hogy 27-ig megtaláljuk a megoldást” - idézi a Reuters.

Az EU-s vezetők február 1-jén ülnek össze legközelebb.

Szerda reggel Von der Leyen azokra a kritikákra is reflektált az Európai Parlament plenáris ülésén, ami számos EP-képviselőtől érkezett, miután az Európai Bizottság 10,2 milliárdnyi eurót szabadított fel Magyarország számára a decemberi EU-csúcs előtt. Úgy vélik, ezzel a Bizottság engedett Orbán Viktor zsarolásának. „Magyarország elfogadta az igazságügyi reformot, ami megerősítette az igazságügyi rendszert” – mondta az elnök, és hozzátette, hogy a felszabadított források mellett 20 milliárd euró továbbra is fel van függesztve különböző jogállamisági aggályok miatt.

Ezután Manfred Weber is felszólalt, aki az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoport elnökeként egykor Orbán szövetségesének tűnhetett. Arra kérte az Európai Tanácsot, hogy folytassák hetes cikkely elleni eljárást a magyar kormánnyal szemben, ami évekkel ezelőtt megrekedt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.