Perelne az Európai Parlament, amiért a Bizottság részben elérhetővé tette a felfüggesztett uniós forrásokat

  • narancs.hu
  • 2024. január 16.

Külpol

A képviselők szerint a döntéshozatal reformjára van szükség, hogy megszűnjön a vétójoggal való visszaélés.

Az Európai Parlament egy Magyarország helyzetről szóló állásfoglalásról szavaz csütörtökön. A Népszava birtokába került ötpárti határozati javaslatban a képviselők felszólítják az EP jogi bizottságát, állapítsa meg, hogy az Európai Bizottság tavaly decemberben jogszerűen szabadított-e fel 10,2 milliárd eurót az országnak megítélt felzárkóztatási támogatásokból.

A jogi elemzésre azért van szükség, mert pert fontolgatnak az EB ellen a felfüggesztett pénzügyi források részleges elérhetővé tétele miatt az Európai Unió Bíróságán.

Az Európai Bizottság azért döntött a kifizetések megkezdéséről 2023. végén, mert úgy értékelte, hogy a kormány teljesítette az igazságszolgáltatási függetlenségét megerősítő reformokat. Az Európai Parlament ezzel ellentétes állásponton van, megítélése szerint ugyanis Magyarországon még a közelmúltbeli reformok után sem független az igazságszolgáltatás, „mivel az elfogadott intézkedések nem nyújtanak elegendő biztosítékot a politikai befolyással szemben, és vagy megkerülhetők, vagy nem megfelelően alkalmazhatók”. Emellett azért is aggályosnak tartja a bizottsági határozatot, mert úgy látja, hogy Magyarországon továbbra sincsenek érvényben megfelelő ellenőrzési mechanizmusok és közbeszerzési eljárások az uniós költségvetés védelmében.

A közös állásfoglalás tervezetét jegyző kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali képviselők felszólítják az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot és a tagállamokat, hogy léptessék a következő szakaszba a hetes cikkelyes eljárását és állapítsák meg, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket. Az Európai Parlament „határozottan elítéli Magyarország miniszterelnökének cselekedeteit, aki az EU stratégiai érdekeit teljes mértékben semmibe véve és megsértve úgy döntött, hogy blokkolja a többéves költségvetés felülvizsgálatáról szóló határozatot és az ukrajnai segélycsomagot is” – olvasható az állásfoglalás tervezetében, amely rámutat, hogy az EU semmiképpen sem engedhet a zsarolásnak.

Az EP szerint szükség van a döntéshozatal reformjára, hogy megszűnjön a vétójoggal való visszaélés az intézményekben.

A határozati javaslatban a képviselők ismét megkérdőjelezik, hogy az Orbán-kormány képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanács elnökségét 2024-ben, mivel nem tartja be az uniós jogot, az uniós értékeket és az őszinte együttműködés elvét, egyben felkérik a tagállamokat, hogy mielőbb találjanak megoldást az Európai Tanács elnökének idő előtti távozása miatt felmerülő problémára, amelyet az okozhat, hogy utód híján a magyar miniszterelnök töltheti be átmenetileg a posztot. Az Európai Parlament végül mély aggodalmát fejezi ki a magyarországi demokrácia további eróziója, valamint a jogállamiság és az alapvető jogok helyzetének romlása, és különösen a „nemzeti szuverenitás védelmét” célzó csomag közelmúltbeli elfogadása miatt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!