Novák Katalin: „Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben”

  • narancs.hu
  • 2024. január 17.

Külpol

A köztársasági elnök szerint Magyarországot közvetlenül is sújtja az orosz agresszió.

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerdán délelőtt a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén. A beszélgetés moderátorának arra a kérdésére, hogy folytatni kell-e Ukrajna uniós támogatását, kiemelte: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni.

A NATO és az Európai Unió pillanatnyilag nem áll háborúban, és el kell kerülni azt, hogy katonailag bevonódjunk a konfliktusba. Nagyon fontos megőrizni azt, hogy békés és biztonságos országban élhessünk – hangsúlyozta. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, Novák Katalin azt mondta: Oroszország nem győzhet.

 
Novák Katalin a davosi Világgazdasági Fórum panelbeszélgetésén
 

A magyar államfő hangsúlyozta: mindig is világossá tette, hogy el kell ítélni az orosz agressziót és egyértelművé kell tenni, melyik fél az agresszor és melyik az, amelyiket megtámadták. „Nyilvánvaló, hogy Oroszország átlépte a Rubikont” – fogalmazott Novák Katalin. Magyarországot - földrajzi elhelyezkedése és az Ukrajna területén élő magyar kisebbség miatt - nemcsak közvetve, de közvetlenül is sújtja az orosz agresszió.

A háború és az agresszió soha nem lehet megoldás - hangoztatta, kiemelve, hogy Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyaroroszág is csatlakozott, és azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk