Hangfelvétel készül a moszkvai orvosi rendelőkben

  • narancs.hu
  • 2024. január 17.

Külpol

De csak azért, hogy javuljon az orvos-beteg kommunikáció színvonala.

Egy decemberben hatályba lépett moszkvai önkormányzati rendelet alapján a fogászatokat kivéve minden moszkvai orvosi rendelő köteles hangfelvételt készíteni minden beteglátogatásról – írja a 444 az orosz Meduza portálra hivatkozva. 

Mihelyt egy beteg belép a rendelőbe, az orvos elindítja a felvételt, és a beteg nem kérheti, hogy kapcsolják ki a hangrögzítőt.

A moszkvai önkormányzatnál állítják, ezzel nem sérülnek a betegjogok, mivel a felvételeket biztonságos szerveren tárolják egy hónapig, aztán megsemmisítik, az orvosok és a betegek sem lesznek beazonosíthatóak. 

A hivatalos indoklás szerint azért született ez a döntés, mert abban bíznak, ezzel a módszerrel javítani lehet az orvos-beteg kommunikáció színvonalán. Eddig ugyanis orvosok is, betegek is panaszkodtak a városházán amiatt, hogy a vizitek alkalmával a másik fél nem beszél megfelelő stílusban. Kérdés, hogy ha bármi panasz érkezik egy hónapon belül, hogyan fogják tudni kivizsgálni, ha egyszer azt állították, hogy a felvételeken beazonosíthatatlanok lesznek a szereplők. 

Az is kiderült, hogy a moszkvai önkormányzat egészségügyi osztálya kommunikációs kézikönyvet állított össze orvosok számára. Ez arról szól, hogy nem szabad fölényeskedni a pácienssel,  és kerülni kell bizonyos kifejezéseket. Nem szabad például azt mondani, „szedje össze magát!”, vagy  „elég volt!”, illetve „mi a baj magával?”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk