Cyber hírek

  • 2004. október 21.

Külpol

Digitális tévé Magyarországon Az Antenna Hungária a múlt héten megkezdte a digitális földfelszíni televíziós műsorszórást (Digital Video Broadcasting - Terestrial, DVB-T) Magyarországon - adta hírül az Index. A technológia jobb minőségű képet, CD-minőségű hangot, interaktív szolgáltatásokat és sokkal több sugározható csatornát biztosít.
Az adás ingyenesen fogható, de vételéhez szükség van egy, a televízióhoz csatlakoztatható kiegészítő berendezésre. A digitális műsorszórás egyelőre Budapesten és Kab-hegy térségében körülbelül hárommillió ember számára hozzáférhető. 2013-ra az ország teljes területén megvalósul a digitális műsorszórás, ám addig az analóg műsorszórással párhuzamosan működtetik. Az első ütemben a társaság három közszolgálati programot, a mtv 1-et, m 2-t és a Duna Tv-t sugározza, de a szabályozási kérdések tisztázása után várhatóan az RTL Klubbal és a TV 2-vel is bővül a kínálat.

Az FBI Budapesten John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter múlt heti bejelentése szerint a fájlcserélők elleni harc jegyében az Egyesült Államok hongkongi és budapesti nagykövetségén a szoftverkalózok ellen kiképzett szövetségi nyomozókat állomásoztatnak majd, mert így gyorsabban felgöngyölíthetik a külföldi ügyeket. Az FBI 2000 márciusában Budapesten nyitotta meg az első olyan külföldi hivatalát, ahol az amerikai nyomozóknak magyar kollégáikhoz hasonló jogosítványaik vannak, például a felfegyverzett FBI-ügynököknek jogukban áll gyanúsítottakat letartóztatni. Az FBI élesben idén áprilisban mutatkozott be, amikor a magyar rendőrséggel karöltve a BME Kármán Tódor Kollégiumában razziázott. A nemzetközi akcióban a Fairlight nevű, kalózszoftvereket terjesztő nemzetközi csapatot számolták fel. Az ITTK Infinit hírlevelének híre szerint az Egyesült Királyságban a múlt héten az FBI közel húsz, az Indymedia független - elsősorban antiglobalista és különböző társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó - médiahálózathoz tartozó weboldal szervereit állíttatta le egy amerikai bíróság határozata alapján. A hozzáférhetetlenné vált oldalak többek között közösségi webhelyekként és rádióadások továbbítására is szolgáltak. Az Indymedia és az Electronic Frontier Foundation szerint a kormányzat nem korlátozhatja egyoldalúan a független média megnyilvánulásait, különösen nem úgy, hogy alkalmat sem ad a döntéssel kapcsolatos reklamációra.

Robotsebész az űrállomáson A NASA szakértői kipróbálták a világ első olyan sebészeti robotját, amely nem vezetékes, hanem rádiós hálózaton érkező utasításokat hajt végre. A drót nélküli kommunikációs megoldás azért különösen fontos az amerikai űrhivatalnak, mert a jövőben a Nemzetközi Ûrállomáson szeretné bevetni a műszert. A Zeus névre keresztelt orvosi robot - négy űrhajós társaságában - a floridai Aquarius laboratóriumban várta Mehran Anvari sebész utasításait, aki a műtőtől több mint háromezer kilométerre, a kanadai St. Joseph kórházban tartózkodott. Anvari elméletileg epehólyagműtétet is végrehajthatott volna a háromkarú robottal, de egyelőre csak egy speciális sebészeti gyakorlóbábun próbálhatta ki a távgyógyítást. A múlt héten összekapcsolódott a Nemzetközi Ûrállomással az a Szojuz TMA-5-ös jelzésű orosz űrhajó, amely a tízes számú orosz-amerikai váltólegénységet szállította a bázisra. Szalizsan Saripov és Leroy Chiao fél évet tölt odafenn, szolgálati idejük alatt két orosz Progressz köt ki az állomáson, és ez a legénység fogadja majd az Európai Ûrügynökség (ESA) első, automata üzemmódban repülő teherűrhajóját is, amelyet Verne Gyuláról neveztek el.

Nyomul a Google A világ legnagyobb internetes keresőjét üzemeltető Google mobiltelefonos keresőt, könyvkeresőt és desktop keresőt indított. A Google-t ezentúl mobiltelefonokról és kéziszámítógépekről is lehet használni: címeket és termékárakat, illetve lokális információkat lehet lekérdezni rövid szöveges üzenetekben. A Google-sms egyelőre csak a hat legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, például a Cingular Wireless, a Verizon Wireless és a Sprint hálózatában működik. A frankfurti könyvkiállításon bemutatott Google Print a Google találati eredményeiben jelenik meg: amikor a felhasználók egy könyv címére indítanak keresést, olyan linkeket is kapnak, amelyek a könyv forgalmazóihoz vezetnek. A Google helyi keresőeszköze, a Google Desktop Search a Windows-alapú számítógépek merevlemezén tud keresni az Outlook és Outlook Express levelekben, Microsoft Office fájlokban, AOL-csevegésekben, valamint szöveges és HTML fájlokban, kulcsszavak alapján. Ráadásul indexeli az Internet Explorerben megnyitott weboldalakat, és a találatok elmenthetőek, ám egy rivális cég, a Copernic vezérigazgatója szerint veszélyt jelent a felhasználó személyes adataira. A cégvezető szerint a keresőóriás a legszívesebben teljesen összemosná a nyilvános tárhelyeken és a személyes fájlokon végzett kereséseket, mert így továbbfejlesztheti legfőbb termékét, a szövegkörnyezethez illeszkedő, személyre szabott hirdetést. Elemzők szerint a Google hamarosan bemutatja saját csevegőprogramját is.

Füldaganat A Karolinska kutatóintézet tanulmánya szerint könnyebben alakulhat ki daganat a hallóidegeken annál, aki több mint tíz éve használ mobiltelefont. A kockázat csak a gyakrabban használt fülnél növekszik.

MORZE

Tűsarok Elindult a Tusarok.org, a Magyar Narancs mellékleteként ismertté vált női magazin online kiadása. A szájt nem a nyomtatott online változata, hanem önálló egységként, saját struktúrával és szolgáltatásokkal jelentkezik. Emellett a Tűsarok 2003 januárjától megjelent számai teljes terjedelmükben megtalálhatóak rajta.

Mobilhajítás A türingiai Wehnde városában a mobiltelefon-hajító mesterek tornáján új világrekord született: Nico Morawa 67 méter 50 centire dobta a távközlési végberendezést. A korábbi csúcs 65 méter 80 centi volt, és négy éve nem sikerült túldobni.

Teleszkóp Elkészült a világ legnagyobb optikai teleszkópja az amerikai Mount Graham csúcsán. Az új eszköz tízszer nagyobb teljesítményű, mint a Hubble űrteleszkóp, segítségével a csillagászok közvetlenül megfigyelhetik a 20-30 fényévre elhelyezkedő csillagrendszerek Jupiter méretű bolygóit.

Kenőcs Állatkísérletekben már bizonyított az a hatóanyag, amely megakadályozhatja a nők HIV-vel fertőződését a nemi aktus során. A hüvelyben alkalmazandó kenőcs svájci és amerikai kutatók szerint százszázalékos védelmet biztosít. A szert emberi használatra még nem engedélyezték.

Beckham-vírus A vírusírók egy újabb híresség, David Beckham népszerűségét használják arra, hogy elterjesszék kártékony programjukat. A vírusos levél szövege szerint a brit futball-legendát kompromittáló helyzetben láthatja, aki rákattint a levélben feltüntetett linkre.

Szimuláció Utrechti kutatók az okozati kvantumgravitáció alkalmazásával négydimenziós világegyetemet hoztak létre. A miniuniverzum ugyanúgy tágulni kezdett, ahogy a valódi tehette az ősrobbanás után.

Játéktilalom Jogi felhatalmazást kaptak a német önkormányzatok, hogy megtagadják olyan játéktermek megnyitását, amelyek virtuális emberölést szimuláló videojátékokat kínálnak vendégeiknek.

Figyelmébe ajánljuk