Kulturális hírek

  • 2004. október 21.

Külpol

ÕSZI FESZTIVÁL A város legforgalmasabb terein ideiglenes jelleggel fölállított szobrok jelzik: megkezdődött az október 24-ig tartó Budapesti 'szi Fesztivál. Képünkön az @¨©-cal közös köztéri szoborpályázat nyertesei közül Vándor Csaba madáreledelből készült Szent Ferenc szobra (Ferenciek tere) és Tukora Balázs Koldusautomatája (Deák tér).
Pénzzel kapcsolatos a Trafóban november 14-ig látható performanszsorozat és kiállítás is: az olasz Cesare Pietroiusti és a brit Paul Griffiths A pénz visszafordíthatatlan megváltoztatásának módszerei címmel mutatja be, miként "bántak el" különféle fizikai, kémiai vagy biológiai módon a felhívásuk nyomán kapott bankjegyekkel.

NYÁRI "Ha figyelmesen nézzük Nyári ártatlan hőseit, amint mereven tűrik egymás ostoba tekintetét, lassan hallani véljük, hogy Cézanne mesterről fecsegnekÉ Mert van-e különbség, ha egy mosogatás előtti csendéletet imitálunk használati tárgyainkból, vagy türelmesen heverünk a Pisti asztalán egy panorámás csendélet szereplőiként?" - fogalmaz a Nyári István retrospektív kiállítását ajánló soraiban Szőnyei György. Megtekinthető a MEO-ban, november 14-ig.

OPERA SREBRENICÁRóL A Boszniai Nemzeti Opera Szarajevóban tartotta Ivan Cavlovic zeneszerző és Gojko Bjelac librettista, rendező Srebrenicanke (Srebrenicai asszonyok) című operájának ősbemutatóját. A boszniai szerbek által Srebrenica városa mellett 1995-ben elkövetett, hétezer muzulmán férfi halálát okozó tömeggyilkosság ihlette a darabot. Az előadást a terrorizmus minden áldozata emlékének ajánlották, a premier bevételét a szeptemberi beszláni túszdráma során elhunytak családjainak utalják át. Bjelac hosszú ideje foglalkozik a témával, két kötetet írt és egy dokumentumfilmet is rendezett róla. A darab tizenegy impresszióból épül fel, ezek a holokauszttól a balkáni háborún keresztül a modern terrorizmus fenyegetéséig terjednek.

BOB DYLAN ÖNÉLETRAJZA Chronicles: Volume One címmel megjelent Bob Dylan első önéletrajzi kötete. A közel 300 oldalas könyv első három fejezete Dylan fiatal felnőtt éveit, a másik kettő a New Morning (1970), illetve Oh Mercy (1989) című albumainak készítését eleveníti fel. A szerző nem követi a kronológiát, így az olvasók reménykedhet-nek benne, hogy a következő kötet(ek)ben bővebben kitér majd életének azon lényeges eseményeire, melyekről itt egyáltalán nem vagy csak szőrmentén ír. A könyv audio-változatát Sean Penn adja elő. Az önéletrajzzal párhuzamosan új, bővített kiadásban napvilágot látott egy csaknem minden Dylan-dalszöveget tartalmazó kötet (Lyrics: 1962-2001), a régi koncertjeit megörökítő hivatalos "kalózsorozat" hatodik darabjaként pedig a Live 1964: Concert At Philharmonic Hall, amely két CD-n dokumentálja 1964. október 31-i fellépését: a 23 éves énekes ezt követően kezdett kísérletezni az elektromos hangzásra való áttéréssel.

A RAP 25 ÉVE 25 éve, 1979 októberében került a Billboard R&B és diszkó listájára az első rapkislemez: a Sugarhill Gang Rapper's Delight című számában a Chic nem sokkal azelőtt megjelent Good Times című diszkóslágeréből vett hangmintára nyomja a szöveget három rapper, Wonder Mike, Big Bank Hank és Master Gee. A legenda szerint Big Bank Hank egy pizzéria pultja mögött dolgozva rappelgetett, amikor meghallotta őt Sylvia Robinson, a Sugarhill kiadó tulajdonosa, és haverjaival együtt lemezfelvételre invitálta. Az akkor már évek óta utcai bulikon terjedő New York-i hiphopkultúra a legszélesebb nyilvánosság elé lépett, a Rapper's Delight nyolcmillió példányban kelt el, s egyértelműen jelezte, mit hoz a jövő. Ma már rég a mainstream része a hiphop, az Amerikában elkelt CD-k egynegyedét ez az irányzat adja.

n 500 STÍLGYAK Október 26-án a Komédium színpadán jubileumhoz érkezik Raymond Queneau Stílusgyakorlat című darabja: Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor ötszázadszor adja elő, Salamon Suba László rendezésében.

MORZE

BALASSI KRAKK"BAN Október végéig látható a krakkói Collegium Maiusban a "Dla slawy, honuru..." - "az jó hírért, névért..." című, digitális technikát és korabeli tárgyak bemutatását vegyítő vándorkiállítás a 450 éve született s 1589-ben Lengyelországba kibujdosó Balassi Bálint életéről, koráról és költészetéről.

EL GRECO Első alkalommal mutatták be a nagyközönségnek El Greco Szent Ferenc eksztázisa című olajfestményét, amelyet 1964-ben fedeztek fel egy lengyelországi kisváros, Siedice templomában, melynek elöljárói a szocialista évtizedekben nem akarták a hatóságok tudomására hozni az értékes műtárgy meglétét. A kép eredetiségét jó tíz- évi vizsgálódás után mostanra sikerült egyértelműen bebizonyítani. A templomi múzeum számára az állami lottóbevételek teremtették elő a mű biztonságos bemutatásának feltételeit.

STOCKHAUSEN: A CIKLUS VÉGE A Donaueschingeni Zenei Napok keretében mutatták be Karlheinz Stockhausen Licht című ciklusának záró darabját. A 75 éves komponista 1977 óta dolgozik a cikluson, melynek első részét huszonhárom éve adták elő. A teljes mű megszólaltatása összesen csaknem harminc órát igényelne.

A SIKOLY NYOMáBAN Norvég rendőrségi közlemény szerint azonosítottak néhány személyt, akik összefüggésbe hozhatók Edward Munch Sikoly című festményének augusztus végi elrablásával. Végéhez közeledik a bűntényhez használt autóban talált nyomok vizsgálata. Már "csak" meg kell találni a tetteseket - és a képet.

EGYIPTOMI MÛKINCSEK HAZATÉRÉSE Négy évvel azután, hogy ellopták és kicsempészték őket az országból, több mint hatszáz antik műkincset, köztük két, hieroglifákkal teleírt fáraókoporsót szállítottak vissza Nagy-Britanniából Egyiptomba.

MOTHERWELL Robert Motherwell (1915-1991) mintegy nyolcvan nagyméretű festményét, kollázsát, rajzát és rézkarcát állították ki a Leverkusenben lévő Morsbroich Múzeumban. Az amerikai absztrakt expresszionizmus legnagyobbjai közé tartozó művész épp ötven éve, egy csoportos kiállítás keretében, Leverkusenben mutatkozott be Németországban. A tárlat január 30-ig tart nyitva.

Figyelmébe ajánljuk