Cyber hírek

  • 2001. július 19.

Külpol

EU Geant ´sztől Magyarország is csatlakozik az Európai Unió Geant programjához: a Nemzeti információs infrastruktúra fejlesztési program (NIIF) keretében mintegy 400 hazai tudományos intézmény, egyetem, könyvtár és múzeum közel 400 ezer használója fér majd hozzá a legkorszerűbb optikai adatátviteli technológiára épülő európai gerinchálózathoz, amely az országonkénti csomópontok között 2,5-10 gigabit/másodperc sebességgel szállítja az információt.n Bowie-webrádió gyerekeknek David Bowie számos internetes akciója után múlt kedden Kick Out the Jammies néven gyerekeknek szóló webrádiót indított a www.davidbowie.com-on. A rádió jobbára eklektikus zenét kínál, olyan megkerülhetetlen slágerekkel, mint például az Itsy Bitsy Spider vagy a Purple People Eater, de Mozarttól a Rolling Stonesig bármi előfordulhat. Az 54 éves énekes-zeneszerző-portáltulajdonos a rádió ötletét Alexandra nevű lánya zenei nevelése közben találta ki.
A rádió műsorát részben maga Bowie, részben a BowieNet internetszolgáltató előfizetői állítják össze. Bowie korábban már két internetes adót indított, ám ezeket csak előfizetői hallgathatják, míg a gyerekrádiót mindenki ingyen elérheti.

n Marihuána vírus A múlt héten feltűnést keltett egy e-mailben terjedő féregvírus, amely nem tesz kárt a felhasználó gépében, de az Internet Explorer kezdőlapját a marijuana.comra állítja át, és egy zöld levélkét tesz a Windows tálcájára. A kenderlevélre kattintva politikai üzenet jelenik meg a képernyőn, amely a kannabisz legalizációja mellett kampányol. A vírus hatására 25-50-szeresére nőtt a marijuana.com forgalma, az oldal készítői viszont elhatárolódtak az akciótól - ami néhány internetezőt annyira felidegesített, hogy szervertúlterheléses támadást indítottak a fűportál ellen. Az e-mailhez csatolt Visual Basic szkript az Outlook levelezőprogram teljes címlistájára szétküldi a vírust, amely egyúttal trójai programként is működik: fájlcserélő körökben egy lövöldözős játékot utánozva, Weed Farmer néven terjed. A valódi, Ganja Farmer nevű játékban (a www.evilx.com/ganjasoft.html címről szabadon letölthető) harcos termesztőként egy 69-es Volkswagen mikrobusz tetejére erősített húsz milliméteres gépágyúval kell megvédeni a palántákat a rendőrségi helikopterekből ugráló kommandósoktól.

n Lara Croft a kalózfilmek listáján Három aktuális kasszasiker, a Lara Croft: Tomb Raider, a Shrek és a Pearl Harbor került fel az interneten cserélgetett filmek toplistájára júniusban - adta hírül az Index. A digitális szerzői jogok védelmére szakosodott MediaForce szerint a leglopottabb filmek tízes listáján az első helyen tartja magát a Blöff, amit a Pearl Harbor, a Traffic, a Tomb Raider, a Shrek, a Mátrix, a Tolvajtempó, a Hannibal, a Gladiátor és az X-Men követ. A New York-i cég júniusban hozzávetőleg egymillió kallódó példányt számolt össze a neten. A lista erősíti a hollywoodi filmgyárak aggodalmát, miszerint a profit nélküli internetes hobbicserélgetés súlyos károkat okoz és komoly fenyegetést jelent a stúdióknak. Elemzők szerint azonban nem az ingyenes fájlcserétől kellene tartaniuk, hanem ki kellene dolgozniuk az online előfizetéses filmvásárlási rendszert, amit az Amerikai Filmgyártók Szövetsége továbbra is elutasít. Az Envisioneering Group piackutató arról sincs meggyőződve, hogy milliárdos veszteségek érnék a filmgyártókat, hiszen ezt semmivel nem tudták ezidáig bizonyítani. A tízes lista fele moziban, kézikamerával rögzített felvétel, amelyek DVD-n még nem jelentek meg.

n Vitatott amerikai embriókísérlet Amerikai tudósok a múlt héten először ismerték el a nyilvánosság előtt, hogy emberi embriókat hoztak létre kizárólag gyógyászati és kutatási célból. A Virginia állambeli Norfolk Jones orvostudományi egyetemének tudósai fizetett donoroktól származó petesejtből és spermából állítottak elő 5-6 napos magzatokat, amelyekből kutatási célokra őssejteket nyertek. Susan Lanzendorf, a kutatások vezetője elmondta: a kísérlet mindenekelőtt azt bizonyítja, hogy gyógyászati céllal emberi ivarsejtekből mesterséges úton is előállíthatók magzatok. Az orvosok korábban csak abortusz útján nyert embriókkal kísérleteztek. Az embriókból kivont sejtek révén mód nyílhat arra, hogy a jövőben beteg emberi szervek szöveteit pótolják vagy helyettesítsék, és ezáltal olyan betegségeket küzdjenek le, mint az Alzheimer-kór, a rák, a cukorbetegség vagy a Parkinson-kór. Tudósok egy csoportja bírálta a kísérletet, pontos szabályozást igényelve: az Egyesült Államok 1995 óta nem nyújt szövetségi támogatást az ilyen jellegű kutatómunkához. Ha azonban a kutatásokat nem közpénzek bevonásával végzik, az USA-ban nem minősül illegálisnak az embriók előállítása.

n Felszerelték az Alfa zsilipkamráját Amerikai űrhajósok vasárnap felszerelték a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) új zsilipkamráját, amelyet a csütörtökön fellőtt Atlantis űrrepülőgép szállított a helyszínre. A 6,5 tonnás zsilipkamrát az ISS robotkarja emelte ki a dokkoló Atlantis űrrepülőgép rakodóteréből, és illesztette az űrállomáson a helyére. A robotkart az ISS legénységének tagja, Susan Helms űrhajósnő vezérelte az űrállomás belsejéből. A műveletet az Atlantis legénységének két tagja, Michael Gernhardt és James Reilly közvetlenül az űrben segítette. ´ket az Atlantis jóval kisebb robotkarja tartotta, amelyet az űrkompon lévő társuk, Janet Kavandi irányított. Az Atlantis küldetése során még két űrsétát terveznek: ezek során négy nagy nyomású gáztartályt illesztenek a zsilipkamrához.

n Afgán netcenzúra Az Afganisztánt irányító tálibok betiltották az internethasználatot obszcenitása, erkölcstelensége és iszlámellenes tartalma miatt. A tálib külügyminiszter szerint nem ítélik el az egész internetet, csak a kifogásolt témákat. Maulvi Wakil Ahmad Muttawakil szerint szeretnének létrehozni egy olyan szűrőt, amivel mindezeket kizárhatnák az országból. A tilalom az otthoni internetezőkre és a kormányhivatalokra egyaránt vonatkozik.

n Stroboszkóp lazacoknak Három nagy teljesítményű stroboszkópot szereltek fel a legnagyobb amerikai vízerőmű, a Grand Coulee gát aljára, hogy a turbinákon keresztül a lazac és a pisztráng ne tudjon megszökni a Roosevelt-tóból. A szakemberek azt remélik, hogy a stroboszkóp távol tartja a gáttól a halakat - ha a módszer beválik, másutt is alkalmazni fogják.

n Vibrátor mobiltelefonhoz A holland Tring mobilüzlet speciális akciójában a KPN mobilszolgáltató előfizetése mellé adott Nokia 3330-as telefonhoz egy vibrátor is jár. Hollandiában széles körű rosszallást váltott ki az üzlet ajánlata: éppen azok a cégek tiltakoztak legélénkebben a szexuális segédeszközzel turbósított ajánlat ellen, akiknek termékeit így próbálta népszerűsíteni a Tring.

n Viselhető számítógép Vezeték nélküli mobilképernyőből és egy miniatűr PC-ből álló viselhető személyi számítógépet mutatott be a Panasonic. Az egyedi fejlesztésű, szélessávú, vezeték nélküli érintőképernyő bármely hasonló funkcióval felruházott számítógép ötvenméteres körzetében használható.

Figyelmébe ajánljuk