Kulturális hírek

  • 2001. július 19.

Külpol

n CHAGALL Az emlékezés tájain címmel nyílt kiállítás a Budapesti Zsidó Múzeumban: Marc Chagall ötvenkilenc olajfestményét, akvarelljét, tinta- és tusrajzát a művész örökösei, a párizsi Pompidou Központ és a nizzai Musée National Message Biblique Marc Chagall adták kölcsön kifejezetten e bemutató céljából - csaknem harminc évvel a Műcsarnokban 1972-ben rendezett Chagall-kiállítás után. Megtekinthető október 14-ig.n LEONARDO REKORDÁRON 11,4 millió dollárért kelt el a Christie´s londoni árverésén Leonardo da Vinci föltámadt Krisztus-tanulmánya: a vevő egy inkognitóját őrző telefonáló volt, az eladó pedig a washingtoni Brown család, amelynek hetven éve volt gyűjteményében a páratlan kincs.Egy nappal később a konkurens aukciós ház, a Sotheby´s szintén londoni árverésén 8,4 millió dollárért talált vevőre Michelangelo siratóasszony-tanulmánya: a vásárló itt sem kért a nyilvánosságból, az eladók a néhai Lord Howard of Henderskelfe örökösei voltak.
Az 1495-1505 között készült rajzot a 90-es évek végén fedezte fel az észak-yorkshire-i Howard-kastélyban Julien Stock, a Sotheby´s szakértője.

n Július 24-29. között immár 11. alkalommal rendezik meg a THEALTER International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója című fesztivált: a Régi Zsinagóga és a Régi Hungária (a Kass Szálló) épületében a magyar társulatok (mint az Artus, a Hólyagcirkusz, a Közép-Európa Táncszínház, a Metanoia, a Női Vonal, a Picaro vagy Halász Péter) mellett román, szlovén, japán, francia, holland, cseh és lengyel vendégek szerepelnek majd. A szabadtéri programokat, koncerteket és kiállításokat is kínáló rendezvényről bővebb információval szolgál a www.thealter.hu, illetve a www.maszk.hu, a fesztivált szervező egyesület, a MASZK címe. Az elmúlt tíz év során 25 ország 111 színháza mutatkozott be Szegeden.

n JAPÁN KONTRA DÉL-KOREA A dél-koreai kulturális és turisztikai minisztérium bejelentette: nem nyitja meg a ország piacát további japán kulturális termékek előtt, mert Tokió nem volt hajlandó változtatni azokon a tankönyveken, amelyek szerecsenmosdató módon írnak Japán második világháborús cselekményeiről. Korábban a katonai együttműködést függesztették fel a dél-koreaiak ugyanezen okból. Dél-Korea azt követelte, hogy nyolc középiskolai történelemkönyvben harmincöt bekezdést írjanak át, de Japán csak jelentéktelen változtatásokra lett volna hajlandó. A vita elmérgesedése kellemetlenül érinti azokat a japán cégeket, melyek a két ország közötti kapcsolatok fokozatos élénkülését kihasználva, bővítenék vagy megkezdenék koreai exportjukat. Japán CD-k például jelenleg nem kaphatók Koreában, s nem tudható, mikor kerülhetnek piacra, ahogy bizonytalanná vált több előkészületben lévő, közös filmprodukció sorsa is.

n MAGYAROK AVIGNONBAN A fesztivál születése, 1947 óta nem volt ilyen hangsúlyos a magyar jelenlét Avignonban, mint most július 6-28. Között: ez elválaszthatatlan a MAGYart kulturális évadtól, melynek francia miniszteri biztosa, Bernard Faivre d´Arcier egyúttal az Avignoni Fesztivál igazgatója is. Muzsikusaink közül több koncertre is meghívást kapott a Besh O Drom, Lajkó Félix és a Dresch Quartet; Eötvös Péter, Jenei Zoltán, Tihanyi László és Vajda Gergely a magyar kortárs törekvésekről tart kurzust francia egyetemistáknak, illusztrációként hangversenyek lesznek (például az ÚMZE fellépésével). A színházi események résztvevője Le temps du repli című tánckoreográfiájával Nagy József (Josef Nadj), Schilling Árpád és Tasnádi István Nexxt című darabjával a Krétakör Színház, a Hudi László-féle Don Juan-verzióval pedig a Mozgó Ház. A kortárs kelet-európai drámák felolvasóestjén Helga című művével szerepel Darvasi László.

n NEMZETI FILHARM"NIA A Modern Magyar Művészeti Múzeum és a Hagyományok Háza felépítéséről szóló megállapodáshoz hasonló egyezményt írt alá Rockenbauer Zoltán miniszter (NKÖM), Demján Sándor (TriGránit Rt.) és Sokorai István (Duna Sétány Székház Kft.) a Nemzeti Filharmónia épületéről. Az új hangversenyterem egyúttal a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár otthonául is szolgál majd.

Július 15-től, a miniszteri biztosként tevékenykedő Kovács Géza igazgató irányításával megkezdi közhasznú társasággá történő átalakulását a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár, melynek költségvetését tavaly háromszorosára emelte a minisztérium. Az intézmény alapfeladatai nem változnak a jövő évtől esedékes új szisztémában sem, melytől azt remélik, rugalmasabb gazdálkodást tesz lehetővé, például a költségvetésen kívüli pénzforrások könnyebb befogadása révén.

n DÍJ Fekete Ibolya Chico című magyar-német-horvát-chilei koprodukciója nyerte a legjobb rendezés díját a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon. A fődíjat, a Kristályglóbuszt a francia Jean-Pierre Jeunet kapta Amelie című alkotásáért.

n PETRIRE Az egy éve elhunyt Petri György emlékére estet rendeztek az N & N Galériában (Budapest, Hajós u. 39.). Ugyanitt július 25-ig láthatók Szilágyi Lenke és Halas István Petriről készített fotói, valamint a költőről szóló portréfilmek.

n GYÁSZ 54 éves korában meghalt Herman Brood: a filmekben is szerepelt holland rockzenész az amszterdami Hilton szálloda tetejéről vetette le magát. A "Rock & Roll Junkie"-imázst kultiváló Brood a 60-as évek közepe óta volt jellegzetes alakja a holland rockszíntérnek, legnépszerűbb zenekara a Wild Romance volt (sikeres lemezeik: Street, Shpritsz); sajtója a Nina Hagennel folytatott viszonya idején felülmúlt minden korábbit. Kiadója szerint egy cédulát hagyott maga után: "Egyszerűen nincs többé kedvem." Legutóbbi albumai: Back On The Corner (2000), Ciao Monkey (2001).

n LOUIS ARMSTRONG, A REPTÉR Egy héttel azután, hogy bejelentették, Liverpool új repterét John Lennonról nevezik el, jött a New Orleans-i hír: az itteni nemzetközi repülőtér ezentúl Louis Armstrong nevét viseli. A városi turisztikai hivatal szóvivője szerint az 1901-ben New Orleansban született jazztrombitásról mindenki egy széles mosolyra asszociál, s e mosoly immár érkezéskor és távozáskor egyaránt a városra is vonatkozik.

n NAM JUNE PAIK, BILBAO The Worlds of Nam June Paik címmel a koreai művész pályáját átfogó kiállítás látható a bilbaói Guggenheim Múzeumban szeptember 23-ig. Videoinstallációi (mint az 1976-os Video Buddha) mellett hangsúlyos szerepet kapnak a kiállításon az utóbbi években készített lézerszobrai is.

n ANIMÁCI"S BUDDHA Hatmillió US dolláros szingapúri-indiai koprodukcióban készül Buddha megvilágosodás felé vezető útjának angol nyelvű animációs filmváltozata.

Figyelmébe ajánljuk