Cyber hírek

  • 2001. augusztus 30.

Külpol

Elkészült az XP A Microsoft átadta a személyi számítógépeket gyártó cégeknek a Windows termékcsalád legújabb, XP jelzésű operációs rendszerét. Múlt pénteken Bill Gates, a cég elnöke ünnepélyesen átnyújtotta a Dell, a Compaq, az IBM, a Sony, a Hewlett-Packard és a Gateway képviselőinek a fémtáskába zárt "aranykódot".
A gyártók október 25-re ígérik az első XP-vel ellátott számítógépeket.

n Tesztelik a digitális aláírást ´sszel lát hozzá az elektronikus aláíráson alapuló cégeljárást előkészítő kísérlethez az igazságügyi tárca az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának koordinálásával. A harminc-harmincöt millió forintba kerülő kísérlet készíti elő az elektronikus aláíráson alapuló cégbejegyzést, míg a tényleges megvalósítás költsége meghaladhatja az egymilliárdot. A kísérlet feladata annak vizsgálata, hogy milyen jogszabályi és informatikai feltételekkel valósítható meg az elektronikus aláírásról szóló törvényre épülő cégbejegyzés. A kísérlettől függetlenül ez idő tájt kezdik meg a bírósági informatika fejlesztését szolgáló újabb, mintegy 2,5 milliárd forintos projekt gyakorlati megvalósítását. A PHARE-támogatással létesülő program biztosítja az igazságszolgáltató fórumok közötti hatékony kommunikációt és a bíróságok, valamint a velük együttműködő szervezetek, intézmények - így különösen az ügyészség, a belügyi és a vámszervek, az APEH, a statisztikai hivatal, a népesség-nyilvántartás - elektronikus elérhetőségét.

n Világzene az internetről Peter Gabriel lemezkiadója havi előfizetési díjjal tette webre a művész és számos világzenei formáció albumait. A Real World Records havonta 7,20 dollárért 40 dalt kínál letöltésre. Az előfizetők maguk válogathatják össze a 40 dalt, de lesz egy előregyártott válogatás is. Az első körben Afro Celt Sound System, Nusrat Fateh Ali Khan, Papa Wemba, Ayub Ogada, Joseph Arthur és Orquestra Reve kerül terítékre. A letöltött dalok egy másolásvédelmi technológiának köszönhetően csak a célszámítógépen lesznek lejátszhatóak, és egy hónap után lejár a szavatosságuk, ekkor azonban a Womad felajánlja az előfizetőknek a dalok vagy teljes albumok végleges megvásárlásának lehetőségét. A Womad Digital Channel (www.womadshop.com/digitalchannel/) digitális infrastruktúráját a Womad online műsorszóró vállalat adja, és részt vesz a vállalkozásban az alternatív lemezkiadó Telstar is. A Stereophonics, Tom Jones, Björk és a The Charlatans képviselőjeként működő Association of Independent Music egyelőre még fontolgatja, melyik előadójával lépne be a szeptemberben induló rendszerbe.

n Marihuána az internetr´l A marihuána a 20. helyre lépett előre a legtöbbször keresett kifejezések listáján a Lycos 2000-es összesítésében. A világ legnépszerűbb tudatmódosító szere 1999-ben a 32. helyig jutott el, a múlt héten pedig a 30. helyen állt. Összehasonlításképpen: legalább háromszor annyian kerestek rá a fűre, mint a hosszú ideje slágergyógyszernek számító Viagrára. A Lycos elemzője szerint a marihuána előkelő helye elsősorban az egyetemistáknak köszönhető. A Harvard tavaly ősszel közzétett jelentése szerint a smokerek száma emelkedőben van az egyetemeken.

n "riáslabda a Marson Egy gömb alakú, ház méretű szonda ki tudná használni a Mars felszínén uralkodó szélviszonyokat, és képes lehetne a helyváltoztatásra - adta hírül az Index. A NASA JPL kutatói akkor jutottak erre az ötletre, amikor egy kísérleti kerekes marsjáró elromlott a tesztek során: mialatt fel-alá száguldott a Mojave sivatagban, az egyik embermagas felfújható kereke hirtelen levált, és a széltől hajtva a homokdűnék között messzire gurult. Ezen felbuzdulva most olyan pehelysúlyú felfújható robotot fejlesztenek, amely tovagördülve képes közlekedni a Marson, a belsejében pedig feszítőzsinórokkal rögzítve kamerákat és vízkereső felszerelést cipel. Ha a gömb eléri az érdeklődésre számot tartó helyszínt, a ballont kissé leengedik, ezzel stabilizálják a helyzetét. Ha a talajvizsgálat befejeződött, ismét felfújja magát, és a megfelelő irányú szélt kivárva továbbgurul.

n Holt lelkek a Microsoftért Az utóbbi időben halottak tucatjai küldözgetnek leveleket amerikai ügyészeknek, sőt magának az elnöknek is, hogy kifejezzék, mennyire szeretik az ártatlanul perbe fogott redmondi szoftveróriást - adta hírül a Jövőnéző. Utah állam főügyésze akkor kezdett gyanakodni, amikor két levélíróról kiderült, hogy egy ideje már nem e sártekén élnek. Ezután átvizsgálta az elmúlt időben érkező, a Microsoft pert ellenző és a céget lelkesen támogató leveleket, és arra jutott, hogy gyanúsan hasonlítanak egymásra. Kiderült, hogy az előre gyártott és testreszabott leveleket egy, a Microsoft által életre hívott és szponzorált érdekvédelmi szövetség, az Americans for Technology Leadership küldte szét. Előzőleg telefonos közvélemény-kutatással mérték fel, hogy a lakosság hogy viszonyul a Microsoft-perhez, és végül azoknak küldtek levelet, akik a megkérdezés során Bill Gates cégének pártját fogták. A címzetteknek csupán annyi dolguk volt, hogy írják alá az előre megfogalmazott levelet, tegyék be a mellékelt, felbélyegzett borítékba és továbbítsák a helyi főügyésznek, kongresszusi képviselőnek vagy éppen az elnöknek. Mivel rengeteg embert környékeztek meg ilyen módon, jó esély van arra, hogy közülük néhány a telefonos interjú és a neki szóló levél kézbesítése között eltelt időben jobblétre szenderült. Vélhető, hogy a leveleket a gyásszal elfoglalt rokonok írták alá és küldték tovább a megadott címekre, bár az időközben elindított vizsgálatok szerint jócskán akadt olyan levél is, amelyet a feladó nem létező címről írt.

n Világrekord az adattárolásban A Fujitsu kutatói új rekordot állítottak fel az adattárolásban: egy négyzetinch alapterületen több mint száz gigabájt adatot sikerült rögzíteniük. Állításuk szerint az új technológiával készített adattárolók - melyeket elsősorban a hordozható számítógépekbe szánnak - már a jövő évben piacra kerülhetnek. Az IBM májusban mutatta be a hasonló adatsűrűséget lehetővé tévő "pixie dust" mágneses rétegezési technológiát, viszont csak 2003-ra ígéri a kereskedelmi változatot.

n Digitális szemtanú A prostitúcióra kényszerített fiatal nőktől a rabszolgasorban tartott afrikai gyémántbányászokig számos emberi jogi visszaélésre fényt derít a Peter Gabriel és a Jogászok az Emberi Jogokért csoport által alapított witness.org weboldal, amely videokamerákkal és videoszerkesztő eszközökkel segíti a visszaéléseket dokumentáló aktivisták tevékenységét szerte a világon, az elkészült riportokat pedig közzéteszi a weben.

n Gyász A múlt héten 86 éves korában elhunyt Sir Fred Hoyle, az 1972-ben lovaggá ütött híres brit csillagász. ´ volt az, aki - gúnyból - kitalálta a Big Bang kifejezést, vagyis elutasította azt a teóriát, hogy az univerzum valamikor egy apró pontból, robbanásszerűen árasztotta el a kozmoszt. Azt is feljegyezték róla, hogy már tízévesen is tudott navigálni a csillagképek alapján, és a második világháború idején a brit radar egyik kifejlesztője volt.

n Menyasszonyárverés Egy olasz férfi háromcentes kikiáltási áron bocsátotta áruba menyasszonyát egy online aukciós oldalon. A 30 éves padovai férfi azt állítja, barátnője túl elfoglalt, hogy találkozzon vele. Az aukció lapzártakor 62 milliárd euróig jutott el.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.