Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 35. szám, (2001.08.30. (2001-08-30)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

Egy óriásplakáton az egyik mobiltelefon-társaság hirdette új díjcsomagját, és nagy betűkkel az volt odaírva: lebeszélhető. Először azt hittem, valami szóvicc, hogy aki erről lebeszélhető, az magára vessen, vagy ilyesmi. De aztán rájöttem: azt akarja mondani, hogy a vevő az árat beszélgetések formájában visszakapja, azaz addig beszélhet ingyen, amíg ki nem merül a befizetett összeg. Valóban, van a le igekötőnek ilyen "kimerít, felhasznál" értelmű alkalmazása, a legklasszikusabb példa, amikor a lakás bérlője előre kifizet hathavi lakbért, és aztán lelakja (azaz hat hónapon át nem fizet). A hirdetés szövegezője ezt alkalmazta egy másik igére, a beszél-re, tehát az ő nyelvérzéke szerint a le ilyetén használata produktív, azaz nyelvtanilag termékeny.

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

- Kuss, vagy különben kiszedem a szemed! - hallatszott a szomszédos asztaltól, ami átlagos körülmények között nem is lenne meglepő, de most a Normafa melletti Rétes büfében ültünk, és a fenti felszólítás elengedője egy hatvan felé járó, világító kék szemű, fehér hajú hölgy, aki kezében egy hajkefével próbálta fegyelmezni negyvenes partnerét.

Publicisztika

Publicisztika

Majsai Tamás: Dávid és Jonatán (Egyházak, keresztények, Biblia és homoszexualitás - I.)

Az időutazó egyházak (az úgynevezett "történelmiek") nem hívei a bonyolult múltelemzéseknek és absztrakcióknak. Szereptudatukat az új magyar demokráciában jobbára csak emlékeik formálják. A főszabály az édes álmot idéző feudálsámánizmus, amelyet nyájas örömmel ötvöznek még Gelasius ókori pápának az egyház és világ azonosképpeni isteni kompetenciájáról vallott elméletével.

Publicisztika

Valahol utat vesztettünk

Vancsik Zoltán szocialista országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti halálának a körülményeiről tényszerűen jelenleg nem sokat tudunk. A szakértői jelentések egyelőre nem készültek el, és ezek nélkül az eddigi részinformációk - a politikus gépkocsija műszakilag talán nem volt a legjobb állapotban, a végzetes utazás előtt nyitva találta az autó ajtaját stb. - semmit nem érnek. Csak egyvalami biztos: Vancsik az M7-esről nagy sebességgel letért, egy fának ütközött, és szörnyethalt.

Publicisztika

Jó az iksz

A lapunk jelen számának 21. oldalán ismertetett ohridi egyezmény, valamint a NATO-misszió feladatainak és céljainak ismeretében nehéz szabadulni attól az érzéstől, hogy a macedóniai albán felkelők egy kicsit megnyerték azt a háborút, amit kábé fél évvel ezelőtt, közvetlenül Slobodan Milosevic bukása után indítottak a Macedón Köztársaság ellen; hogy Macedónia elesett, még akkor is, ha a perecelés után valahogy föl fog tápászkodni a porból, és - néhány kisebb értéktárgyának, például teljes területi szuverenitásának elvesztése után - tovább biceg majd a történelmi jövőbe vezető úton. Macedónia, abban a formájában, ahogy eddig ismertük, megszűnt létezni, ha, a költővel szólva, nem nagy bumm, de csak egy kis nyüszítés kíséretében múlt is ki. És akár elégedettek is lehetnénk az események alakulása miatt - bár a Hágai Törvényszék ügyészeinek nyilván ad majd némi munkát az elmúlt fél év feldolgozása, az ilyen eseményekkor a Balkánon szokásos nagyipari méretű emberirtás egészen bizonyosan nem történt.

Belpol

Belpol

Államosított diákhitelrendszer: Pénz az abrakra

Ingyenes felsőoktatás csupán a magyar parlamenti pártok éteri narratíváiban létezik; csakhogy a nagy épületek fűtésére és a bennük munkálkodó sok bürokrata és oktató fizetésére nem egy másik világból érkezik a pénz. Amint a felsőoktatás tömeges és egyre drágább lett, óhatatlanul felmerült a kérdés: ki fizesse a számlát? Valamennyi adófizető vagy - legalább részben - a majdani elsődleges haszonélvezők, a diplomások, mégpedig hitelből? (Az ingyenesség kamu: attól, hogy valamit kölcsönből vagy a mások pénzéből fizetünk ki, az ára nem változik.) Egy friss diplomás képzésének a költsége sok-sok millió forint, amit szinte kizárólag az adóból finanszíroznak az állami költségvetésen keresztül. A friss diplomások egy része példátlanul jól keres; és az európai uniós csatlakozás után komoly karrierlehetőségek nyílnak meg előttük. Sarkosan fogalmazva: a mások pénzén gazdagodnak meg.

Belpol

Pálinkás József pályaképe: Az átmenő ember

Pálinkás József június közepén tette le a miniszteri esküt, Mádl Ferenc köztársasági elnök július 16-i hatállyal nevezte ki új posztjára. Azokban a hetekben több "bemutatkozó" interjút is adott. Pályaképét a Narancs is szerette volna egy szakmai, politikai és személyes kérdésekre egyaránt kiterjedő beszélgetés segítségével megrajzolni, ám mivel az Oktatási Minisztérium (OM) sajtóirodájától többszöri telefonálás után sem sikerült időpontot kapnunk, kénytelenek vagyunk kizárólag más forrásokra - részben általa, más fórumokon, részben róla, háttérbeszélgetéseken elmondottakra - támaszkodni. A miniszteri interjú elmaradásáért természetesen nem a sajtóiroda munkatársait hibáztatjuk.

Belpol

Emberölés Penészleken: Hadiállapot

az ő családját egy éve állandóan bántalmazzák a nem roma V. fivérek: elmondása szerint lányát meg akarták erőszakolni, gyermekeire és rokonaira rálőnek, illetve megverik őket. Hiába tesznek feljelentést, hiába hívják a rendőrséget, védelmet sehol sem talál a család. A Narancs pénteken érkezett Penészlekre, amikor Gizella fivére már halott volt.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Elkészült az XP A Microsoft átadta a személyi számítógépeket gyártó cégeknek a Windows termékcsalád legújabb, XP jelzésű operációs rendszerét. Múlt pénteken Bill Gates, a cég elnöke ünnepélyesen átnyújtotta a Dell, a Compaq, az IBM, a Sony, a Hewlett-Packard és a Gateway képviselőinek a fémtáskába zárt "aranykódot".

Külpol

Kulturális hírek

STARLIGHT EXPRESS: A VÉG Befejezte londoni menetét Andrew Lloyd Webber musicalje, a

Külpol

Macedón-albán háború és béke: Osztott mezők

Az elmúlt tíz évben a béke szigeteként emlegették Macedóniát, ami a környéket ismerve talán igaz is volt. Az albánok ugyan váltig állították, hogy a macedónok a nemzeti identitásuk válságát verik el rajtuk, míg a macedónok azt vetették az albánok szemére, hogy kisebbségi komplexusaikat kompenzálják a folytonos morgolódással - de az vesse rájuk az első követ a térségben, aki egy percig is többre becsülte a szomszédját. Az 1991-es macedón alkotmány határozottan kisebbségi sorsot szánt az albánoknak, akik már akkor is a lakosság harmincnégy százalékát tették ki.

Könyv

Könyv

Dugj meg, szégyentelen aszkéta!

Manu és Nadine termetre legalább annyira különbözik, mint az alant vizsgált regények színvonala. Manu alacsony, temperamentumos, nagyszájú, Nadine pedig viszonylag magas, hidegebb és halkabb. Előbbi nancyi, utóbbi párizsi. Előbbi szerepel is pornográf filmekben (akár kutyásban is), utóbbi csak nézi a pornót, miközben ujjaival aprócska bugyija szövetét simogatja. Mindketten ifjak, szeretik a piát, a spanglit meg a pasikat, némi leszbikus sfumatóval, közben nemigen látják helyüket az életnek nevezett katyvaszban. ´k Virginie Despentes francia írónő

Zene

Zene

Lemez: A kritikai kiadás (Bartók szólózongorára írt művei Kocsis Zoltán előadásában)

A millenniumi év lezárásának legfontosabb zenei eseménye nem a Zeneakadémián tartott kurzushangverseny volt augusztus 19-én (a megnyitó záróbeszédet Nemeskürty István dandártábornok tartotta), nem is az erre az alkalomra Hidas Frigyes által komponált oratórium-potpourri (mely a premierrel egyidejűleg feltehetően mindörökre kikerül a repertoárból), Kodály, Erkel, Szabó Ferenc legrosszabb megoldásainak förtelmes keveréke (István király intelmei - Bánffy György hamisítatlan abszolutista-népiesch narrációjával), hanem az, hogy a napokban a ritkaságokat is tartalmazó hetedik CD (Philips 464 639-2) közreadásával lezárult a holland lemezcég joggal zenetörténeti jelentőségűnek nevezhető sorozata, melyen Kocsis Zoltán Bartók Béla összes szólózongorára írott művét adja elő. Van másik Magyarország.

Zene

Örök körök (Pizzás)

Jó pár éve vetítettek az HBO-n egy filmet Bill és Ted oltári kalandjai vagy valami hasonló címmel, és maximum azért emlékezhet rá bárki is, mert a két idétlenkedő főszereplő közül az egyiket Keanu Reevesnek hívták. A fiúk mást sem csináltak, mint szállóigévé teendő megnyilvánulásokat ismételgettek, ám a dolog valamennyire mégis működhetett, mert nemcsak a második rész készült el, de a hasonló elven működő Wayne világából is kettő, a Beavis és Butthead sztorit pedig ismerjük. Bevált ötletről van tehát szó, még ha a szeretnivaló tahók előállítása nem is olyan könnyű feladat, mint amilyennek tűnhet.

Zene

Film: Szerelmi álmatlanság (Saul Metzstein: Éjjel-nappal fiatalok)

Az utóbbi esztendőkben még felületesebb mozizók is hozzászokhattak ahhoz, hogy a nagy dolgok legtöbbször valahol Nagy-Britanniában esnek, közelebbről a felette egzotikus szigetország valamelyik nagyvárosában. London, Manchester, Glasgow, Edinbourgh, kétségtelenül jobbnál jobb helyek, még akkor is, ha a mai mozik többségében rendszerint a lepusztultabb fertályaikat mutogatják. Aki napfényesebb oldalukra kíváncsi, az továbbra is jobban teszi, ha filmszínház helyett utazási irodába megy. A lepusztultság mint mutatvány persze nem kimondottan angol találmány, van annak mindenfelé hagyománya, mindenesetre nagyvárosi szinten most ők királyok, hiszen ha belegondolunk, nincs az a harlemi jelenet, ami ma már nem számítana utánjátszónak.

Zene

A nép ópiuma: A kísértés kísérlete (A leggyengébb láncszem)

A család televíziója nagyot dobott korábbi álsimulékonyságához képest: a TV 2 A leggyengébb láncszem című új, a BBC-től átvett vetélkedőjének fontos eleme, hogy a játékot moderáló tévés időnként gonoszkodó megjegyzésekkel provokálja a szegény megélhetési szereplőket. Az új műsor induló nézettsége biztató, a sajtó is illően ráharapott a témára; tele vannak a lapok elemző/ledorongoló cikkekkel.

Zene

Magyar Nemzeti Cirkusz (Millenniumi produkció)

AMagyar Nemzeti Cirkusz ugyanis nem fedi le a Záhony és Hegyeshalom közti "tengert", csak egy jókora parknyit a régi Boglárlelle közepén, a mai Balatonlelle és Balatonboglár között. Mellette amolyan szezonális vidámpark - drágább, mint a pesti, de rondaságban-sivárságban bírja vele a versenyt. Gokart, dodgem, rezignált póniló - ezerötszázból megúsztuk.

Zene

Lemez: Táncol és mellélép (Perry Farrell: Song Yet To Be Sung)

Ültem a tévé előtt a minap, dinamikusan elszörföztem a huszadik születésnapi partiját ülő emtívi partjaiig, s a hosszadalmas közvetítés során egyszerre csak Perry Farrell bámult rám a képernyőről. Aranyszínű öltönyben, valamint Dave Navarro gitáros és Stephen Perkins dobos társaságában feszített, szóval nagyon úgy néz ki, hogy a négy évvel ezelőtti elbénázott próbálkozást követően most akkor ismét van Jane´s Addiction. Onnan kezdem.

Zene

Lemez: Ugyanaz másképp (Bennie Wallace: Live at the Public Theatre)

Bennie Wallace-nak úgy sikerült több mint húsz éve az egyik legjobb tenorszaxofonosnak maradni, hogy a nagyközönség jóformán nem is tud róla. Ritkán készít lemezeket, de azokat nagyon odateszi. Először kijárta a jobb iskolákat, megfürdött az avantgárdban, Eric Dolphy, Stockhausen meg ami menő volt a hatvanas évek végén, később megtanulta a nagy öregeket Duke Ellingtontól Sonny Rollinsig. Aztán a hetvenes évek közepétől elkezdte a saját zenéjét játszani, amin furcsa módon leginkább a zongorista Thelonious Monk hatása érződik. Ennek ellenére ritkán használ a zenekaraiban zongorát, s ez lendületesebbé teszi a zenéjét. Az a típusú muzsikus, aki nem fejlődik, nincsenek korszakai, tulajdonképpen mindig ugyanazt csinálja, csak kicsit másképp.

Zene

Lemez: Belépő (George Dalaras: The Running Roads)

Hogy Dalaras nevében a Yiorgost ma már rendre George-nak írják, az ne okozzon fennakadást. A jelenkori görög zene elvégre éppolyan könnyedén megközelíthető Kelet, mint Nyugat felől, és ha a jelenkori görög zenének van nemzetközi szupersztárja, akkor ez a Dalaras az, a Yiorgos vagy George keresztnevű. Az pedig ne tűnjék ellentmondásnak, hogy felénk csak egy szűkebb körben kelt izgalmi állapotot, van még, lesz is hasonló példa épp elég.

Zene

Lemez: Ha zajt akartok (Iggy Pop: Beat Em Up)

Van ez az anekdota, amelyben a brutális noise-zenekar, az Unsane gitárosát faggatják, fedje már föl, ugyan miért ez az irgalmatlan zúzás. Hát azért, így a válasz, mert zúzni annyira, de annyira jó. Helyben is vagyunk, amennyiben Iggy Pop idei lemezéhez kívánunk mottót passzítani.

Lokál
Sport
Lélek

Lélek

Az állami gondozottak indulótőkéje: Fogd a pénzt, és fuss!

Amikor egy gyermekvédelmi intézményben felnőtt fiatal eléri a 18 éves életkort, legtöbbször még éretlen fővel kerül olyan választás elé, mely egész további sorsát meghatározza. Először dönthet arról, hogy az évek során felhalmozódott járandóságait magához véve kilép az életbe, és megpróbálja felépíteni önálló egzisztenciáját, vagy még néhány évig vállalja az állami gondoskodással járó kötöttségeket, és e viszonylag biztonságosabb háttér segítségével kísérel meg piacképes képzettséget szerezni, anyagilag megerősödni és nem utolsósorban lelkileg is érettebbé válni. Ha az ifjú az önálló életet választja, az állam által biztosított rendszeres pénzjuttatások felhalmozódása nyomán legtöbbször viszonylag jelentős összeget is vihet magával a képletes hamuban sült pogácsa mellett. Ez a pénz tipikusan több százezer forintra rúg, de esetenként elérheti a néhány milliót is.