Cyber hírek

  • 2001. szeptember 20.

Külpol

WTC-relikviák Az eBay online aukciós ház betiltotta a World Trade Center- és a Pentagon-szuvenírek árusítását, miután a törmeléktől kezdve az üvegszilánkokon át a tragédia videofelvételeit kínáló hirdetések árasztották el oldalát. Az eBay (www.ebay.com) szerint a túlélők, az áldozatok és családjaik iránti tiszteletből távolították el a relikviákat.n Terrortámadás: Bevetették a "húsevőt" Néhány órával a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás után FBI-ügynökök jelentek meg a nagyobb amerikai internetszolgáltatóknál, és "húsevő" néven elhíresült internetlehallgató berendezéseket telepítettek.
Az FBI által kifejlesztett "Carnivore" internetlehallgató szoftvert eddig hivatalosan nem használták, a szolgáltatók hálózatára korábban csak bírósági engedéllyel volt installálható. A szoftver az ügynökök által megadott kulcsszavak alapján szűri az információforgalmat, az eredményt pedig hordozható merevlemezre menti. Az internetszolgáltatók mindeddig ellenálltak a "húsevő" telepítésének, a rendkívüli helyzetben azonban nem tiltakozhattak. A Hotmail adatokat szolgáltatott ki több arab nyelvű levelezőről, a névtelen és lenyomozhatatlan levelezést lehetővé tévő anonimizáló szolgáltatások pedig leálltak, attól tartva, hogy bűnrészességgel vádolják majd őket. Az arabok elleni uszítás, gyűlöletkeltés öntötte el az internetes fórumokat, és többen nyilvánosan felvetették a valósághű repülőgépszimulátorok - például a Microsoft Flight Simulator - gyártóinak felelősségét is, mondván, hogy nyilván ilyesmin gyakoroltak a merénylők. A terrortámadás a kriptográfia és a titkosító szoftverek körül zajló vitában is fordulatot hozhat: a privátszféra védelmezői mindeddig sikerrel védték ki, hogy a kormányzat egyszerűen megtiltsa a titkosított kommunikációt, az FBI azonban régen hangoztatja, hogy a feltörhetetlen titkosítás lehetővé teszi a Hamasz, a Hezbollah és az Al-Káida terrorszervezet zavartalan kommunikációját. A jogvédők szerint viszont a terroristák akkor is titkosítani fognak, ha azt az USA betiltja. John Perry Barlow, az Electronic Frontier Foundation (EFF, www.eff.org) "cyberjogvédő" szervezet társalapítója a Reichstagnak a náci hatalomátvételhez vezető felgyújtásához hasonlította a terrortámadást, és nyílt levélben szólította fel az amerikai polgárokat, hogy ne engedjék eluralkodni a megfigyelési mániát, mert a terroristák célja éppen a demokratikus vívmányok megsemmisítése és a totalitarianizmus kikényszerítése volt.

n Magyarország is melegszik A Földnek szinte minden pontján mérhető globális felmelegedés Magyarországon is érzékelteti hatását, a hazai XX. századi hőmérsékleti adatok ilyen irányba mutatnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Melegedett-e Magyarország éghajlata a XX. században? című vizsgálati anyagából. Az utóbbi meleg évek hatására 0,5-0,8 Celsius-fokkal melegedett Magyarország felszíni hőmérséklete. A kutatás eredményeiből kitűnik, hogy Magyarországon a XX. században az elmúlt év volt a legmelegebb, nagyobb melegedés a nyugati országrészben, kisebb a keleti vidékeken valószínűsíthető. "Azt, hogy hazánk hőmérsékletében a jövőben milyen változás várható, a folyamatos melegedés irányvonalából nehéz kikövetkeztetni, jelenleg azonban kimutatható a csapadék, valamint a fagyos napok számának csökkenése" - mondta Szalai Sándor, a meteorológiai szolgálat osztályvezetője. A vizsgálat során az OMSZ tíz magyarországi főállomás elmúlt száz évre vonatkozó (1901-2000-ig) közép-hőmérsékleti adatsorát vetette egybe. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) elmúlt évi adatai rámutatnak: a szélsőséges időjárási viszonyok, hideg- és melegrekordok, áradások, hurrikánok a világ minden pontján emberéleteket követeltek. A WMO állásfoglalásának - amelyet az éghajlat 2000. évi állapotáról készített - szintén riasztó adata, hogy évtizedenként közel 3 százalékkal csökkent a 70-es évek óta az arktikus jégtakaró kiterjedése. A Meteorológiai Világszervezet elmúlt évi összefoglaló adataiból kiderül, hogy a 2000. évben az átlagos globális felszíni hőmérséklet a Föld számos területén 0,29 Celsius-fokkal túlhaladta az 1961-1990 közti 30 éves átlagot.

n Nézettségi csúcs a hírportálokon Az Egyesült Államokban történt tragédia napján az Origón és az Indexen együttesen mintegy 700 ezer ember több mint 3 millió oldalt olvasott el, ami a két portál életében rekorderedményt jelent - adta hírül a Kreatív Online. A tragédiáról való tudósítások másnapján megjelent adatok szerint a két vezető magyarországi tartalomszolgáltató, az Origo és az Index oldalainak látogatottsága megsokszorozódott. Elmondható, hogy a magyarországi aktív internetezők túlnyomó többsége a tragédiát követő időszakban használta a netet, és a két vezető hírsite valamelyikéről szerezte be az eseményekkel kapcsolatos információkat. Az olvasottsági adatok a tragédia másnapján tovább emelkedtek: szeptember 12-én a két portált együttesen egymillióan keresték fel, és a látogatók összesen 5 millió oldalt olvastak el. Az Origo hírrovatának negyedmillió olvasója másfélmillió oldalt fogyasztva kísérte figyelemmel a híreket, híroldalait 232 ezren olvasták, míg az index politika rovatát 170 ezren olvasták 600 ezer oldal letöltésével, valamint több százezren használták az eseményekkel kapcsolatos további információk keresésére vagy az események kommentálására a kereső és fórumszolgáltatásokat.

n Online adakozás Az Amazon (www.amazon.com) és a Yahoo (www.yahoo.com) oldaláról is lehet közvetlenül adakozni az amerikai vöröskereszt javára. A múlt keddi terrortámadást követően minkét portál gyűjtést indított a mentés javára. Az Amazonnál szerda estig több mint 60 ezer internetező közel 2 millió dollárt ajánlott fel a segélyszervezetnek, míg a Yahoonál több mint 2 ezer látogató adott be 220 ezer dollárt.

n Bizarr játék Az Electronic Arts felfüggesztette Majestic nevű interaktív thrillerjét a keddi terrortámadást követően. A gyilkosságokat és vállalati összeesküvéseket használó sztori a cég szerint sértheti egyes játékosai érzéseit ezekben a napokban. A játék telefonon, e-mailen, faxon lép kapcsolatba a játékosokkal, hint el tippeket és hagy nyomokat. Az Electronic Arts attól tartott, hogy a fenyegető telefonhívások szerencsétlenül hatottak volna közvetlenül egy szervezett terroristatámadás után.

n Eduport A Fiatalok Európáért Alapítvány hétfőn elindította Eduport (www.eduport.hu) nevű felsőoktatási portálját. Az Eduport egyetemi és főiskolai gyűjtőportál adatbázisából a felhasználók informálódhatnak az összes felsőoktatási intézmény alapadatairól, híreiről, programjairól és egyéb, közhasznú információiról.

n Nyolcmilliárd informatikára A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága a Széchenyi-terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programja keretében az idén ősszel újabb pályázatokat ír ki, illetve újabb támogatásokat ítél oda, amelyek összege mintegy 8 milliárd forint - adta hírül az Index.

Figyelmébe ajánljuk