Kulturális hírek

  • 2001. szeptember 20.

Külpol

n AZ ÉPÍTÉSZ Minoru Yamasaki nem élte meg leghíresebb épülete pusztulását: alig egy évtizeddel az ikertornyok átadása után, egyes források szerint 1987-ben, mások szerint 1986-ban hunyt el, 75 éves korában. 1912-ben született, egy nélkülöző, japán-amerikai családban nőtt fel.
Gyerekkora óta építész akart lenni. Egyetemi tanulmányaihoz nyaranta egy alaszkai halkonzervgyárban dolgozva teremtette elő a pénzt. 1934-ben diplomázott, de a gazdasági világválságot követő időben eleinte nehezen talált munkát. 1937 és 1949 között New York-i építészirodákban dolgozott, majd két kollégájával együtt céget alapított. Nevéhez fűződik a betonbordás boltozatú Lambert-St. Louis repülőtér (1951-56), Kobe városában az amerikai konzulátus japán motívumokat mutató épülete (1954), az amerikai tudomány pavilonja a Seattle-i világkiállításon (1962), a Los Angeles-i Plaza Hotel (1966) és az Eastern Airlines bostoni légikikötője (1968). Dolgozott Szaúd-Arábiában is: ő tervezte a dhahrani repülőteret (1961) és a Monetáris Ügynökség székházát (1982) a fővárosban, Riyadhban. A Világkereskedelmi Központ tervén 1970-ben kezdett dolgozni Emery Roth társaságában, a munkát tucatnyi amerikai építész elől kapta meg. A két 110 emeletes, acélszerkezetes, üvegfüggöny falú torony nagyobbra nőtt az Empire State Buildingnél is. Minoru Yamasaki feladata az volt, hogy 500 millió dollár alatt maradó költségvetésből helyezzen el 1,1 millió nm alapterületet egy 64,7 ezer nm-es telken (a föld alatt metrókapcsolattal) - megoldásként a Manhattan sziluettjét több mint húsz éven át meghatározó két, 412 méter magas torony kínálkozott.

n IRODALOM A Debt of Honour című, 1994-ben megjelent regényében Tom Clancy, a Vadászat a Vörös Októberre szerzője washingtoni katasztrófát írt le: egy japán pilóta a Capitoliumba vezette Boeing-747-es gépét, ahol az elnök épp beszédet tart a szenátus és a képviselőház tagjai előtt, a legfelsőbb bíróság és a kormány jelenlétében. A regénybeli pilóta bosszúból cselekszik: a második világháborúban családtagjai a Csendes-óceánba fojtották magukat, nehogy amerikai hadifogságba essenek. A levegőben úgy tett, mintha tűz ütött volna ki a motorban, s ezért leszállási engedélyt kapott a Washingtonhoz közeli Andrews légi támaszponton. Azonban a Capitolium felé vette az irányt, aminek egyik őre ugyan vállról indítható rakétával eltalálta a repülőt, de már későn.

n ZENE A terrortámadás miatt elhalasztották a Latin Grammy-díjak ceremóniáját, amelyet egyébként Castro-ellenes demonstrációtól tartva, biztonsági okból Miami helyett Los Angelesben rendeztek volna. Ugyanitt elmaradt Madonna koncertje is.

Néhány órával a katasztrófa után az antikapitalista szövegeket megszólaltató, Coup nevű, San Franciscó-i hip-hop zenekar eltüntette site-járól a felrobbanó World Trade Centert ábrázoló képet, amely Party Music című albumuk címlapjához készült még szeptember 11. előtt. A 5 Million Ways to Kill a CEO (5 millió mód egy vezérigazgató meggyilkolására) című számot is tartalmazó lemez megjelenése novemberben várható - addig változtathatnak a borítón. (A kép egyébként körözni kezdett az interneten.)

A Dream Theater Live Scenes From NY albumának borítóján a két torony és a Szabadság-szobor lángol: "Szerencsétlen, kísérteties egybeesés" - nyilatkozta az EastWest kiadó szóvivője. A lemezt visszavonták a kereskedelemből.

A jordániai Ammanban elhalasztották Cheb Mami algériai rai-énekes koncertjét.

n VIDEoJáTÉK Az Arush Entertainment kiadónál megvizsgálják, szükséges-e változtatiuk azon a fejlesztés alatt álló videojátékon, amelynek főhőse, Duke Nukem robbantgatva tör magának utat New Yorkban. A cég honlapjáról eltávolították a World Trade Centert is ábrázoló jeleneteket.

n FILM Bár fölmerült, hogy félbeszakítják a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált, de végül fényes záróceremónia nélkül mégis lebonyolították. A legjobb kanadai nagyjátékfilm díját az Atanarjuat, the Fast Runner (Atanarjuat, a gyors futó), Zacharias Kunuk alkotása kapta: a világ első eszkimó produkciója a legjobb elsőfilm díját nyerte idén Cannes-ban, és elhozzák a Titanic filmfesztiválra, Budapestre is.

Hollywoodban elhalasztották két film bemutatóját: a Collateral Damage-ben a tűzoltót alakító Schwarzenegger üldözi a gonoszokat, miután látta, hogyan veszti életét felesége és fia egy terroristák által felrobbantott épületben, a Spider-Manben bankrablók ragadnak bele a World Trade Center tornyai között feszülő hálóba.

n TÉVÉ Los Angelesben október 7-re halasztották az amerikai televíziózás legnagyobb elismerése, az Emmy-díjak gálaestjét. Eredetileg vasárnap került volna sor rá, immár 53. alkalommal. 1978 után ezúttal szólt bele másodszor a való világ: akkor fél órát csúszott az ünnepség, mert megvárták, amíg Carter elnök bejelenti a Camp David-i izraeli-egyiptomi megállapodás aláírását.

n SZÍNHÁZ New Yorkban október 22-24-re félbeszakították a szeptember 7-én kezdődött divathetet. A színházi világ központjában, a Broadwayn azonban két nappal a katasztrófa után, a show must go on jegyében ismét beindult az üzem.

n WIESENTHAL VISSZAVONUL Befejezte aktív náciüldöző tevékenységét a 92 éves Simon Wiesenthal, akinek kutatómunkája segítségével 1959-ben sikerült letartóztatni Adolf Eichmannt, majd még számos német háborús bűnöst. A koncentrációs tábort túlélt Wiesenthal 1947 óta folytatta "hivatását" (egyébként építészmérnöknek tanult).

n ELMARADT A KONCERT TIBETÉRT Szeptember 15-én tartották volna Londonban a Tibet szabadsága című koncertet, azonban váratlan időpont-egyeztetési és logisztikai problémák miatt elhalasztották. A jótékony esemény főszereplője a szervező Beastie Boys, a Pulp és Joe Strummer lett volna.

n TITANIC Húsz országból ötven alkotást mutatnak be az október 4-14. között immár kilencedik alkalommal megrendezendő Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon. A helyszín a budapesti Kossuth és Toldi mozi, illetve az Örökmozgó. Itt lesz a cseh Jan Hrebejk, az Oscarra jelölt Élet mindenáron rendezője és a koreai Kim Ki Duk. Láthatjuk a magyar származású Chris Hegedüs Startup.com című dokumentumfilmjét, és az előző évekkel ellentétben magyar alkotás is helyet kap a programban, Hajdú Szabolcstól a Macerás ügyek. Kiemelt szerep jut a francia és a koreai filmeknek. Ezúttal is több fesztiválnyertes művet vetítenek, például Patrice Chéreau, Furumaya Tomoyuki és Jafar Panahi munkáit, viszont a Horváth György fesztiváligazgató elmondása szerint pénzszűkével küszködő rendezvényen elmarad a kiemelkedő videoklipeket bemutató összeállítás.

n MAGYARORSZÁG 1944-1956 E címmel jelentetett meg CD-ROM-ot az 1956-os Intézet. A lemezen 50 tanulmány, közel ezer, részben eddig nem publikált fotó, számos film- és hangdokumentum, a korszak 400 fontosabb szereplőjének életrajza, kislexikon, több térkép és táblázat is található.

n DÍJ A Becsületrend Lovagja kitüntetést adományozták Koncz Zsuzsának: az énekesnő a budapesti francia nagykövettől vette át az elismerést.

Figyelmébe ajánljuk