Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 38. szám, (2001.09.20. (2001-09-20)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Zártkörű fogadás

Ma reggel, úgy fél tíz tájban avval keltem, hogy ezután én már kizárólag csakis avval foglalkozom, hogy jól érezzem magam. Bezár a bazár, az egyszemélyes brutállokál, kitessékelem az ajtón teljesen elázott becses személyemet. Stáblista a pszichothriller végén, jóccakát. Elég volt, készítik a tepsit, maholnap negyvenéves vagyok. Ez lesz a cél, a hivatás hátralevő életemben, s ennek a nagyszabású tervnek minden egyebet vasmarokkal alárendelek. Diktatúra lesz.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő

Mi az az Umberto Eco, egy visszhang, kérdeztem a koszos férfit. Megállt a szájában a falat, aztán lassan, mintha robot bújt volna belé, kinyújtotta a karját, egy ajtóra mutatott: Menj, és nézd meg! - mondta szájbarágósan.

Publicisztika

Publicisztika

Hol a határ?

Az amerikai merényletsorozat elkövetőinek nevét és életpályájuk utolsó szakaszának legfontosabb tényeit néhány nap alatt feltárta az FBI. Azokról, akik útjukra indították őket, már korántsem tudunk ennyit, sőt teljes bizonyossággal azt sem állíthatja senki, hogy Uszáma bin Ládin lenne az akciók kitervelője és felbujtója; azt azonban paradox módon nagyjából be lehet lőni, hogy az elkövetőket mi motiválhatta.

Publicisztika

Alapít, mint vöcsök a fűben

Tegnapi hír: Lányi Zsolt kisgazdapártot alapított. Még mindig jobb, mintha operaírással próbálkozott volna. Neve is van: Magyar Kisgazda és Polgári Párt. Lám, az élet él, és élni akar; fölkel a nap, csörget a villamos, az emberek indulnak pártot alapítani. De ma már ma van, elmúlt dél, és még senki sem alapított kisgazdapártot, sejtek szerveződéséről is csak elvétve, alig félóránként érkeznek hírek.

Belpol

Belpol

Amerika és az iszlám világ : Forró szövetség

az afganisztáni iszlám ellenállásának nem kis része volt abban, hogy a szovjet rezsim összeomlott. Uszáma bin Ládin és az iszlám nevében fellépő harcosai ennek az ellenállásnak a hőseiként kezdték futásukat, nem mellékesen jelenlegi ősellenségük, az Egyesült Államok támogatását élvezve. Most a jelek szerint épp ellenük kellene Amerikának összehoznia valamiféle nemzetközi háborús szövetséget - a világ egyik legbizonytalanabb térségében.

Belpol

Csurka szerint a világ

Csurka István a Magyar Fórum második oldalán hétről hétre eligazítja híveit a haza és a nagyvilág dolgai felől, és aki kóstolta már ezeket

Belpol

Pártpreferencia-vizsgálatok: Melyikét tolja

Vannak, akik makacsul kételkednek a kutatási eredmények megalapozottságában, és manipulációt emlegetnek. Gyakori ama érv, mely szerint egy ezres (kétezres) mintából semminémű érdemleges következtetést nem lehet levonni a mintegy nyolcmillió választó szándékairól. Cs. István nép- és pártvezér szerint például a közvélemény-kutatások nyomán nyilvánosságra kerülő preferencialista nem egyéb hazugságok gyűjteményénél, amit az bizonyít a legjobban, hogy a MIÉP-jelöltek rendre többet kapnak a helyi és időközi választásokon, mint amennyit a közvélemény-kutatók kihoznak.

Belpol

Fidesz közeli fantomcégek: megszüntették a nyomozást - Magyar népmese

Afeljelentők, köztük két SZDSZ-es képviselő és az APEH Üldözötteinek Szövetsége (APÜSZ) nyolc napon belül panasszal élnek a rendőrségi határozat ellen a Fővárosi Főügyészségnél, ahol egyébként egyetértenek a nyomozás megszüntetésével - ez utóbbi tényt a rendőrségi közlemény is tartalmazza. (A hároméves eljárás egyébként a főügyészség fokozott felügyelete alatt folyt.) A Fővárosi Főügyészség információink szerint a megszüntető határozat azon indoklását is akceptálja, miszerint a Centumnak az eladáskor nem volt a hitelezők elől eltüntethető vagyona, s így "nem valósulhattak meg a gyanúsítás alapját képező bűncselekmények".

Külpol

Külpol

Cyber hírek

WTC-relikviák Az eBay online aukciós ház betiltotta a World Trade Center- és a Pentagon-szuvenírek árusítását, miután a törmeléktől kezdve az üvegszilánkokon át a tragédia videofelvételeit kínáló hirdetések árasztották el oldalát. Az eBay (www.ebay.com) szerint a túlélők, az áldozatok és családjaik iránti tiszteletből távolították el a relikviákat.n Terrortámadás: Bevetették a "húsevőt" Néhány órával a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás után FBI-ügynökök jelentek meg a nagyobb amerikai internetszolgáltatóknál, és "húsevő" néven elhíresült internetlehallgató berendezéseket telepítettek.

Külpol

Kulturális hírek

n AZ ÉPÍTÉSZ Minoru Yamasaki nem élte meg leghíresebb épülete pusztulását: alig egy évtizeddel az ikertornyok átadása után, egyes források szerint 1987-ben, mások szerint 1986-ban hunyt el, 75 éves korában. 1912-ben született, egy nélkülöző, japán-amerikai családban nőtt fel.

Zene

Zene

Színház: Az első este (Sarah Kane: Megtisztulva)

A huszonegyedik század első estéjén stílusosan színházban voltam, bár nehezemre esett ott lenni. Merthogy tényleg az a rémes múlt heti kedd, az volt ennek a szintén rémesnek látszó századnak az első napja. És, megint stílusosan, egy nagyon kortárs - bár múlt századi és halott - szerző darabjának ősbemutatóját láttam, Sarah Kane Megtisztulva című művét. Na hiszen.

Zene

Lemez: Maga esik bele (Claude Chalhoub)

Ha egy lemez azzal kezdi, hogy Kelet-Nyugat híd és hogy kultúrák összeolvadása, akkor én hirtelen mérsékelten kezdek lelkesedni, mert arra már elég sokat (s legtöbbször meg-) jártam. Az igazán jó nevű kanadai producer, Michael Brook - aki tett-vett többek közt a pakisztáni Nusrat Fateh Ali Khannal és az örmény Djivan Gasparyannal - is így lehet ezzel, legalábbis ez derül ki bevezető szavaiból, de én most nem szívesen pendülök vele egy húron, mert nélküle több esélyt adnék Chalhoub amúgy korántsem érdektelen albumának. Aki-ami így viszont sokat markol, és maga esik bele.

Zene

Magaslati levegő (Csúcs és hang - Új népzene az Alpokból)

Az Alpokról majdnem mindent tudunk. Ott tenyészik a bőrgatyesz, a kolompoló marha és piros képű pásztora, éppoly levakarhatatlanul, mint ahogy a csikós gulyás meg a karikás ostor tapad a Hortobágyra itt, mifelénk. Ettől a szuvenír-fílingtől nem mentes a népzenéje sem, ám aki nem riad vissza a mélyfúrástól, egészen felkavaró etnozenei mozgásokra talál. S még csak a hegyhez sem kell menni, hiszen Ausztria és Svájc úttörői a jövő héten Kelenföldre látogatnak. Amíg pedig ideérnek, felgöngyölíthetjük a gyökereiket.

Könyv

Könyv

Új intézmények Budapesten: Művészet születik

Kamerákat szereltek a Műcsarnok termeinek stratégiai pontjaira. Nyilván adnak a biztonságra, szükséges is ilyen időkben, gondolja az ember, már ha egyáltalán kamerákra gondol műalkotások közvetlen közelében, de inkább rá se hederít, hogy figyelik. S az egyik nagyteremből a másikba menet tán a fényújságot sem veszi észre, amin nevek és számok kergetik egymást szüntelenül, mint a percről percre változó részvényárfolyamok.

Könyv

Werckmeister-vita: Tar(r)talom és forma

Azon túl, hogy írásom természetesen mindenkihez "szólt", aki látta Tarr filmjét, voltak úgynevezett megszólítottjai is, nevezetesen a filmet feltétlenül elfogadó értékelők. Közülük Kovács András Bálint és Schubert Gusztáv szólt hozzá cikkemhez. Nem pusztán az említett formai okok miatt kerül itt egymás mellé a nevük, hanem érvelésük, "támadási" irányuk hasonlósága miatt is. Kritikájuk főcsapása ugyanis elsősorban azt a bíráló pozíciót veszi célba, ahonnan beszélek, ahonnan látom és értelmezem a Werckmeistert. Kovács András Bálint már írásának címével - Tarr Béla, és akiknek nem kell - olyan (elő)ítéletet tulajdonít nekem, amelyet írásom egyáltalán nem implikál. Holott én nem Tarr egész munkásságával foglalkoztam, hanem kimondottan csak a Werckmeister harmóniákkal, a belőle kiolvasható világkép művészi lehetőségeivel, tehát a megvalósult konkrét művel. Ezen kívül és belül észleltem arányproblémákat, ezeket kíséreltem meg közvetíteni. Ugyanez vonatkozik Schubert Gusztáv ellenvetésére is, miszerint a dekanonizáció valójában ellenkanonizáció. Hasonlóképpen jár el Györffy Miklós is, a legutolsó megszólaló, amikor kritikámat illető kritikájában észjárásomat egy mozdulattal posztmodernek nyilvánítja, szerinte írásomra az értékrelativizáló és ironikus diskurzusrend szabályai a jellemzők, tehát ezeket a minőségeket kérem számon a filmen. Mindez "szándékos" félreértés, a másik gondolat elkülönítése, bedobozolása, tehát "megszelídítése", vitaképtelenné nyilvánítása. Világossá tettem ugyanis, hogy nem eleve vagyok e művészi elképzelés ellen, viszont kétségkívül nem vagyok hajlandó hanyatt esni csupán a szellemi rokonszenv okán. Ugyanakkor tanulságos volt olvasnom a nagy nevek, a "Tarr-vallás" alapító atyáinak hosszú sorát, akikkel Kovács körbesáncolja magát. Az, hogy Susan Sontagtól kezdve az egész Manhattan letérdel Tarr filmje előtt, számomra csekély argumentatív erővel bír. Lelkük (és térdük) rajta. Azt sem gondolom, hogy Kovács András Bálint (vagy bárki más) kizárólagos joggal volna felhatalmazva rendezői aranycsapat összeállítására, amelyben ő jobb kötőben kétségbevonhatatlan helyet biztosít Tarrnak. Lehet, hogy igaza van, lehet, hogy nem, megfellebbezhetetlenségnek viszont nem hinném, hogy helye volna.

Film

Film

Nosztalgia párizsi

Belphégor - A Louvre fantomja

Bár a jövő, mint tudjuk, már elkezdődött, most mégis próbáljunk előre nézni, mondjuk abból az egyébként nyilvánvalóan téves feltételezésből kiindulva, hogy jövőre is tart még. Leforgatták már a Mátyás, a királyt, a Honfoglalás 2-t, sőt a Tagkönyves Kálmánt, és nagy erőkkel folynak a János vitéz élőszereplős változatának előkészületei. Casting van meg - az addigra már természetesnek tekinthető - gigabüdzsé. Ki játszhatná Jancsit, buta kérdés, ugorjunk.

Tudomány

Tudomány

Védekezés a graffitik ellen: Se vassal, se hígítóval

AFővárosi Közterület-felügyeletnél jó fél évvel ezelőtt egy Attila utcai felújított ház összefirkálásakor szakadt el a cérna. A felügyelet igazgatójától, Varsányi Pétertől megtudtuk, hogy a főváros kezelésében lévő útvonalakat, tereket, aluljárókat kiemelten kezelik, és az ellenfél harcmodorához igazítva stratégiájukat, az éjszakai portyákra civil ruhás felderítőkkel vonulnak ki, akiket - ha tettenérésre lehet számítani - egyenruhás főerők követnek. Az egyéb közfelügyeleti feladatok (illegális árusok, plakátragasztók) közé ékelt akciózás azonban egyelőre nem hozott sikert, miközben belvárosi főhadiszállásuk homlokzata sem maradt firka nélkül. Persze az lett volna a csoda, ha áttörés történik, hiszen ha a BRFK hatezer rendőre graffitiügyben tehetetlen,

Lokál
Gasztro

Gasztro

Sörfesztivál a Városligetben: Mi van a hab alatt?

AHofbräu háromnapos sörfesztiválja alatt azonban az időjárás cseppet sem volt nyáriasnak mondható, csak akkor nem lógott az eső lába, mikor egészen leért. Persze ha én sörforgalmazó lennék, éppen az ilyen időjárást preferálnám, hisz ilyenkor a legkönnyebb helyre tenni az okvetetlenkedőt: bocs, de az égiek vizezik. És még a német tisztasági törvény ellen sem vétenék, mely szerint a sör kizárólag sörélesztőt, komlót, malátát és ivóvizet tartalmazhat. (Szemben egy gyorsétterem tisztasági törvényével, ami az alkalmazottak zárás utáni kézmosását szabályozza - mint meglestem egyszer -, minimum tizenöt másodperc, szappannal, könyékig.) Tehát, hogy rövidre fogjam, e vigasztalan, taknyos őszben, átázott cipőmben tornáztatva lábujjaimat végre megértettem, milyen is az, mikor az ember meleg sörre vágyik.