Cyber hírek

  • 2002. június 20.

Külpol

Olajfaló Olajjal szennyezett talaj olcsó és gyors megtisztítására kísérletezett ki világújdonságnak számító biotechnológiai eljárást a szegedi Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Biotechnológiai Intézet: a baktériumok a helyszínen "falják fel" a talajba került olajat. Az eljárás költsége töredéke a jelenleg ismert egyéb módszerekének.n Kódolatlan kémfelvételek Egy brit amatőr műholdas szakértő rájött, hogy műholdas kapcsolat révén bárki szabadon betekinthet amerikai kémrepülőgépek felvételeinek élő közvetítésébe.
E műholdas adásokon a héten például a Kosovóban szolgáló amerikai békefenntartók Bondsteel nevű táborában elrendelt riadó fejleményeit követhették figyelemmel illetéktelen szemek. A kémrepülőgépek által készített felvételeket ugyanis egy Brazília felett lévő műhold sugározta, és a kódolatlan adást az interneten is elérhetővé tette valaki. John Locker hét hónapon át próbálta felhívni a NATO és az amerikai hatóságok figyelmét az atlanti szövetség balkáni légi felderítő tevékenységébe bepillantást engedő felvételek által jelentett veszélyre, mielőtt úgy döntött, hogy a nyilvánosság elé tárja az ügyet. A Pentagon illetékesei szerint a szeptemberi terrortámadások után az afganisztáni légi felderítés igényei felemésztettek minden biztonságos csatornának tekintett katonai műholdat, ezért a balkáni műveletek sugárzását áthelyezték nem biztonságosakra. Elemzők szerint azonban ezáltal számos NATO-műveletet is veszélybe sodortak, például a Radovan Karadzic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök utáni hajszát vagy az albán gerillák Macedóniába szivárgásának megakadályozására irányuló erőfeszítéseket.

n Eminem MP3-reklámkampánya Annak ellenére, hogy az előadó nemrégiben még veréssel fenyegetett mindenkit, aki a zenéjét letölti a netről, Eminem, a fehér amerikai rapsztár új lemezének anyaga elárasztotta az internetes fájlcserebörzéket. Eminem pedig látszólag megváltoztatta a véleményét, és a számok letöltésére buzdított több interjúban is, noha lemeze világszerte másolásvédelemmel ellátva került piacra. A művész pálfordulása mögött rejlő konspirációról azonban lehullott a lepel: néhány napja kiderült, hogy kiadója szántszándékkal hibás, illetve kurtított mp3-felvételekkel szórta tele a netet. Az L. A. Times elemzése szerint ez az amerikai lemezipar új stratégiájának része, melynek keretében a rontott minőségű mp3-felvételekkel egyszerre próbálják diszkreditálni az internetes zenebeszerzést és - ily módon is - reklámozni az eredetit.

n Erkölcstelen az MMS Szaúd-Arábia vallási rendőrségének feje a digitális képek készítésére és küldésére alkalmas új mobiltelefonok betiltását követeli, mivel titokban nőket lehet fotózni velük. Az erkölcsrendészet több hajórakomány multimédiás üzengetésre alkalmas mobiltelefont le is foglalt, miután - közlésük szerint - szaúdi nők lakossági bejelentés keretében panaszolták, hogy a férfiak az új készülékekkel csak nőknek fenntartott helyekre igyekeznek befotózni. A szaúdi Ericsson-képviselet szerint a digitális fényképezőgéppel kiegészíthető (vagy azzal egyenesen egybeépített) MMS-mobilok igen népszerűek a férfi vásárlók körében. Szaúd-Arábiában a nők nyilvános helyen csak eltakart arccal jelenhetnek meg: a szaúdi vallási erők korábban az iszlám törvényekkel összeegyeztethetetlen mivoltuk miatt már követelték a műholdas televízió, az internet, a mobiltelefonok és a telefon betiltását is.

n Éhínség a légszennyezés miatt Az észak-amerikai és európai gyárakból és erőművekből kibocsátott szennyező anyagok okozhatták az afrikai Sahel-övezetben pusztító aszályt - derült ki egy számítógépes klímamodell eredményeiből. A legrosszabb években, 1972 és 1975 között, valamint 1984-85-ben a szárazság miatt körülbelül egymillió ember halt éhen ezen a területen. A modellt készítő ausztrál és kanadai kutatók szerint a szerves fűtőanyagok elégetésével képződő elegy befolyásolja a felhőképződést, és ezáltal változásokat idéz elő a regionális időjárásban. Amikor a kutatók a nyolcvanas évekbeli jelentős kén-dioxid-kibocsátást is bekalkulálták a szimulációba, a Föld északi területei relatíve lehűltek, a trópusi esők sávja pedig délre tolódott, szárazságot okozva ezáltal a Szahara alatti övezetben.

n Virtuális békemerényletek A háborúellenes aktivisták birtokba vették az online lövöldözős játékok világát is - adta hírül az Index. A tavalyi terrortámadások után az Everquest és az Anarchy Online játékosai szünetet tartottak, és virtuális gyertyás virrasztásokat rendeztek. A Velvet-Strike mozgalom résztvevői háborúellenes graffitiket tölthetnek le a Velvet-Strike oldaláról (www.opensorcery.net/velvet-strike/), melyeket a CounterStrike-pályákon a falakon, plafonon vagy akár a padlón is elhelyezhetnek. A Graphical User Intervention (GUI) tagjai még messzebbre mennek: annak érdekében, hogy üzenetük eljusson a többi játékoshoz, öngyilkos akciókat hajtanak végre a többfelhasználós lövöldözős játékok virtuális arénáiban.

n A Greenpeace Budapesten A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet regionális irodát nyit Magyarországon. A Greenpeace a régióban elsősorban a talaj-, levegő- és vízszennyezések ellen lép majd fel, első kampánya a Tiszát érő szennyezések és a folyó menti illegális hulladéklerakók felkutatására irányul.

n Új exobolygó A Berkeley egyetem bolygóvadászai a Földtől 41 fényévre található 55 Cancri nevű csillag körül a Jupiter tömegének háromszorosát meghaladó tömegű óriásbolygót fedeztek fel. A bolygó távolsága az 55 Cancritól 5,5 csillagászati egység, keringési ideje 13 földi év. A jelenleg ismert bolygórendszerek közül ez hasonlít legjobban a Naprendszerre.

n Tűzvész A pekingi hatóságok elrendelték a főváros összes internetes kávéházának bezárását azt követően, hogy vasárnapra virradóra 24 ember meghalt és további 13 sérüléseket szenvedett egy kávéházi tűzvészben. Az engedély nélkül, ezért rejtve működő internetkávézó ajtaja és ablakai zárva voltak a tűz kitörésekor.

n Lávafolyam Elképzelhető, hogy egy másfél kilométer vastag lávafolyam okozta 250 millió évvel ezelőtt a Földön akkor élt csaknem összes élőlény kipusztulását. A tudósok szerint a bolygó mélyéről feltört izzó láva legalább kétszer olyan pusztító volt, mint eddig képzelték, és több mint 3,8 millió négyzetkilométernyi területet borított el.

n A lyukkártya visszatér Az IBM olyan nanolyukkártyás háttértárat fejlesztett ki, amellyel minden korábbinál nagyobb adatsűrűség érhető el: kétszáz CD-ROM-nyi adatmennyiség egy bélyegnyi felületen. A lyukkártyák és a nanotechnológia ötvözéséből született adatrögzítési technika ezermilliárd bitet rajzol négyzetcollonként - ez a ma használatos merev lemezes háttértárak rátájának huszonötszöröse.

Figyelmébe ajánljuk