Cyber hírek

  • 2003. május 1.

Külpol

Honlap vakoknak Vakok és gyengénlátók által is könnyen használható internetes honlapokat és levelezőrendszert fejlesztett ki a Média az Emberért Alapítvány. A fogyatékkal élők európai éve alkalmából az alapítvány hagyományos weboldalakat alakít át oly módon, hogy a képernyőn látható adatokat a hangos felolvasórendszerrel internetező látáskárosultak is értelmezni tudják.n Hackerek Madonna ellen Madonna úgy próbált védekezni új lemeze, a múlt kedden megjelent American Life kalózmásolása ellen, hogy a kalózokat megelőzve kiadója helyezte el új számainak kakukktojás-változatait a fájlcserélő hálózatokon - adta hírül az Index a Wired nyomán.
Ezek a számok azonban nem zenét tartalmaznak, hanem az énekesnő dühös, végtelenített kiabálását: "Mit gondolsz, mi a francot csinálsz?!" A feldühített hackerek ellentámadással válaszoltak, és múlt szombaton feltörték az énekesnő hivatalos weboldalát (madonna.com), ahova az új lemez kalózmásolata mellett az "Azt gondolom, ezt a francot csinálom!" választ helyezték el. Az oldalra feltöltött mp3-fájlok az album valamennyi számának végleges változatát tartalmazták, valamint az American Life remixeit. A madonna.com a törés után közel egy napig elérhetetlen volt.

n Atípusos tüdőgyulladás: nincs ellenszer Akár évekbe telhet, míg megtalálják a súlyos akut légúti szindróma (SARS) ellenszerét. Bár már ismert az atípusos tüdőgyulladást okozó koronavírus genetikai felépítése, a korábbi becslésekkel ellentétben 2-3 év is eltelhet, mire lesz olyan vakcina, amely legalább átmeneti védettséget biztosít ellene. Szakértők szerint ugyanis a vírus - a többi koronavírushoz hasonlóan - várhatóan igen gyorsan és könnyen megy majd át mutációkon, aminek következtében még szívósabb és fertőzőképesebb változatai jöhetnek létre. A múlt héten Magyarországra is megérkezett az a gyorsteszt, melynek segítségével a vírust rövid időn belül ki lehet mutatni torokváladékból vagy egyéb testnedvekből. Az atípusos tüdőgyulladás csak direkt kontaktussal, cseppfertőzés útján terjed: a járvány világszerte közel ötezer embert fertőzött meg, közülük eddig csaknem háromszázan haltak meg. A Fülöp-szigeteken egy egész falut lezártak, Új-Dél-Walesben pedig hat hónapos börtönbüntetéssel sújthatják azokat, akik bizonyítottan fertőzöttek, és nem hajlandók kezeltetni magukat. Ausztráliában a tüdőgyulladás miatt töröltek egy májusra tervezett nemzetközi sportversenyt, Szingapúrban otthon tartózkodásra kötelezik a fertőzötteket. A betegeket kamerával figyelik; az egészségügyi zárlat szökevényeit tárgyalás nélkül is börtönbüntetéssel sújthatják. A betegség által érintett térségekből érkezőket lázérzékelő infravörös kamerákkal ellenőrzik a világ több repülőterén. Pekingben két hétre bezárják az iskolákat "a diákok egészségének megóvására" hivatkozva. Európában egyelőre nincs halálos áldozata a betegségnek: Magyarországon eddig több mint tíz embernél merült fel a fertőzés gyanúja, de egyszer sem igazolódott be.

n Online zeneáruház Az EMI lemezkiadó az USA után Európában is online zeneáruházat nyit, ahonnan több mint százezer jogtiszta számot lehet majd letölteni. Az EMI több mint húsz céggel, többek között a British Telecommal és a Tiscalival kötött megállapodást a jogvédett zeneszámok internetes terjesztéséről. A világ harmadik legnagyobb lemezkiadója tavaly novemberben az Egyesült Államokban indított el hasonló szolgáltatást. A zenei óriáscég ezzel a lépéssel egyszerre két dolgot szeretne megakadályozni: az eladások csökkenését és az illegális másolatok letöltésének elterjedését. Az EMI közel háromezer előadó több mint száznegyvenezer számát teszi letölthetővé - egy szám 1 font, egy album 10 font körüli összegért lesz letölthető. A megvásárolt számokat letöltés után CD-re vagy hordozható lejátszóra lehet majd jogszerűen átmásolni. A technológia segítségével a felhasználók már a teljes album bemutatása előtt hozzájuthatnak a rádiókban lejátszott számokhoz. A több ezer előadó lemezeit kínáló online katalógusból többek között a Pink Floyd, a Deep Purple vagy éppen David Bowie számai közül lehet majd válogatni. Az EMI bejelentése szerint a teljes katalógusnak csupán a kilencven százaléka lesz elérhető, mivel többek között a Beatles és a Rolling Stones egyelőre nem hajlandó részt venni a kezdeményezésben.

n Sikló helyett Szojuz Orosz-amerikai űrpárossal a fedélzetén startolt szombat reggel, közép-európai idő szerint hét perccel hat óra előtt a Szojuz TM-2 jelzésű űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről. Jurij Malencsenko orosz parancsnok és Edward Lu amerikai fedélzeti mérnök a Columbia űrsikló februári katasztrófája miatt a Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) "túlórázó" Ken Bowersox parancsnokot, Donald Pettit és Nyikolaj Budarin fedélzeti mérnököket váltja majd fel. Az amerikai-orosz űrhármasnak eredetileg március elején kellett volna visszatérnie a Földre, most a tervek szerint május negyedikén érnek földet a kazahsztáni sztyeppéken. A 41 éves Malencsenko és a 39 éves Lu érkezésével - várhatóan hat hónapig dolgoznak majd az űrállomáson - az ISS állandó legénységének létszáma háromról két főre csökken, és a 95 milliárd dolláros ISS-program megvalósítása lelassul mindaddig, amíg nem engedélyezik újra az amerikai űrsiklók indulását. Takarékoskodásra van szükség, mert az orosz űrhajók csak három személyt és 2,5 tonna hasznos terhet vihetnek az űrállomásra, ellentétben az amerikai űrsiklókkal, amelyek hét űrhajóssal és 25 tonna hasznos teherrel repülhetnek. A Columbia február elsejei katasztrófája, s ennek nyomán az amerikai űrrepülőgép-flotta leállása miatt az egyetlen összeköttetést a Föld és az űrállomás között a Szojuz személyszállító és a Progressz teherszállító űrhajók biztosítják.

n Jég a Titánon? Ûrkutatóknak sikerült megvizsgálniuk a Szaturnusz legnagyobb holdjának, a Titánnak a felszínét. A sűrű narancssárga köd mögé bújt felszínről készített infravörös felvételeken a kutatók szerint méretes jeges területek láthatók. Korábban úgy vélték, hogy az égitest felszínén kizárólag folyadék és szilárd szerves anyagok találhatóak. A Titánt jövőre eléri egy űrszonda, amely a felszínéről fog képeket küldeni a Földre.

n Spermatisztítás Egy londoni kórházban HIV-fertőzött férfiak úgy nemzettek gyermekeket, hogy sem az anyák, sem a gyermekek biztonságát nem kockáztatták. A HIV-fertőzöttek ondója nagy mennyiségű vírust tartalmazhat, ám a belőle elkülönített spermiumokat már alkalmazni lehet a mesterséges megtermékenyítési eljárásoknál. A kórház "spermatisztítási" programjában 53 pár vett részt, egyharmaduknál sikerült a módszer segítségével a megtermékenyítés.

n Féregvírus Egy nemrégiben felbukkant számítógépes vírus az atípusos tüdőgyulladás járványszerű terjedését kihasználva igyekszik hatékonyabbá tenni a működését. A Coronex féregvírus a SARS-hoz kapcsolható tárgysorokkal és üzenetekkel hívja fel magára a figyelmet. A véletlenszerűen generált szövegek között szerepelhetnek a kór különböző megnevezései, valamint halálesetekről érkező híradások.

n Beszédes tolmácsgép Az IBM olyan szoftveren dolgozik, amely képes az élőbeszédet más nyelvekre lefordítani. Az óriáscég leendő tolmácsgépe hangfelismeréssel fog működni: a lefordítandó társalgásban részt vevő két személy egy-egy mikrofonba beszél, amelyek a tolmácsgéphez csatlakoznak. A gép a beszédet először szöveggé alakítja át, ezután lefordítja a szöveget, majd felolvassa a végeredményt.

Figyelmébe ajánljuk