Kulturális hírek

publikálva
2003/18. (05. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

EÁLL Az ír énekesnő bejelentette: júliustól visszavonul, mert "többet már nem adhat". A római katolikus egyháztól elszakadt latin tridenti egyház papjává három éve beiktatott Sinead O´Connor "normális" életet akar élni, s mindenkitől azt kéri, tartsák tiszteletben kívánságát.

A Massive Attack új albumán három dallal is szereplő énekesnő utolsó felvételeit egy Dolly Parton tribute-albumon és Sharon Shannon következő lemezén lehet majd hallani, júliusban pedig a Goodnight, Thankyou, You´ve Been a Lovely Audience című DVD-vel búcsúzik közönségétől.

n MEGHALT NINA SIMONE A 70 éves korában elhunyt dzsesszénekesnőt a dél-franciaországi Carry-le-Rouet-ban búcsúztatták el, ahol 1993-ban telepedett le. Végrendelete szerint hamvait Afrika több országában szórják szét: miután a 70-es években az amerikai rasszizmus ellen tiltakozva elhagyta szülőhazáját, sok időt töltött Afrikában. Eunice Waymon néven született egy nyolcgyermekes észak-carolinai családban. Gyerekkorától fogva orgonált és énekelt a templomi kórusban. A Juilliard konzervatóriumban tanult, de klasszikus képzettsége ellenére éjszakai klubokban volt kénytelen dolgozni, zongorakísérőként. Első kislemeze, a Porgy és Bess című Gershwin-operából való I Loves You, Porgy milliós példányszámot ért el 1959-ben. Repertoárján gospel, blues, soul, dzsessz és pop egyaránt szerepelt, olyan dalok fűződtek nevéhez, mint az Animals által is feldolgozott Don´t Let Me Be Misunderstood vagy az antirasszista üzenetet hordozó Mississippi Goddam és a To Be Young, Gifted And Black. A Billie Hollidayt, Ella Fitzgeraldot és Dinah Washingtont követő nemzedék egyik legnagyobb énekesnőjét csípős nyelv és öntudatos fellépés jellemezte, olykor kioktatta nem elég figyelmes hallgatóságát. Részt vett a 60-as évek amerikai polgárjogi mozgalmában, kapcsolatban állt olyan fekete vezetőkkel, mint Stokely Carmichael vagy Louis Farrakhan. A mai közönség akkor fedezte fel újra, amikor egy 1987-es Chanel-parfümreklám világslágert csinált My Baby Just Cares for Me című dalából - ennek azonban nem sok közvetlen hasznát élvezhette, mert a felvétel jogait jó 30 évvel korábban 3000 dollárért eladta. Élete nem nélkülözte a tragikus fordulatokat: négy vetélése volt; férje és menedzsere házasságuk felbomlása előtt 250 ezer dollárral megrövidítette; 1995-ben légpuskával megsebesítette a szomszéd fiút, mert az megzavarta koncentrációjában. Önéletrajza 1992-ben jelent meg I Put A Spell On You címmel (Screamin´ Jay Hawkins számát 1965-ben vette lemezre).

n SHAKESPEARE Budapesten, a Marriott szálloda Vigadó felőli oldalán felállították Shakespeare bronzszobrát: az ausztráliai Ballaratban lévő eredeti az 1939-ben kivándorolt Mészáros Andor műve, másolata a művész fia, Michael Mészáros és az itthon élő Mihály Gábor munkája folytán készült el, nemzetközi közadakozásból.

A drámaíró születésének 439. évfordulóján jelentette be az amerikai National Endowment for the Arts (az ottani nemzeti kulturális alap), hogy több mint 3 millió dolláros támogatásával száz amerikai várost érintő turné indul, hogy segítsék megismertetni Shakespeare-t a fiatalabb nemzedékekkel: szeptembertől 2004 novemberéig hat hivatásos társulat utazza körbe az országot a Szentivánéji álommal, az Othellóval, a III. Richárddal és a Romeo és Júliával, egy hetedik pedig katonai támaszpontokat kereshet majd fel.

n KÖNYVFESZTIVÁL A terv szerint Günter Grass és Kertész Imre személyében Nobel-díjas vendégei is lettek volna a 10. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, de őket csak az általuk, illetve róluk írott művek képviselték. Grass Ráklépésben című regényét az Európa adta ki. Kertészről két, "sztereóban szóló" kötetet jelentetett meg a Múlt és Jövő: Az ember mélye a folyóiratban 1988 óta róla megjelent írásokat tartalmazza két rövidebb Kertész-szöveg társaságában, a Jób díjában pedig Kőbányai János a zsidóság magyarországi történetében kutatja a Sorstalanság megszületésének és fogadtatásának hátterét, s elemzi a Nobel-díj hazai recepcióját. Szirák Péter Kertészről szóló kötete a Kalligram kortárs irodalomtörténeti sorozatában jelent meg a könyvfesztivál előtt, ahol Vágvölgyi B. András Eörsi Istvánról írott kötetét mutatták be; a Kalligram adta ki Kukorelly Endre esszé- és családregényét, a TündérVölgyet is. Az év gyermekkönyve díját Darvasi László nyerte a Trapiti, avagy a nagy tökfőzelékháborúval, az újonnan alapított, az év gyermekkönyve kisgyermekeknek kategória kitüntettje Lugosi Viktória a Hümmögő révén. Az év kiadója a Magvető, az év kereskedője a Libri lett. A 78-as Szent Johannáját a Rendezők Két Hetén, Politzer Péter rövidfilmjét, a Gránátokat pedig a Kritikusok Hetén vetítik. Filmgyártásunk - közelebbről a Focus Film - Peter Greenaway műve, a Tulse Luper bőröndjei révén is képviselteti magát Cannes-ban. A fesztivál műsoráról bővebben egy hét múlva.

n GYÁSZ 92 éves korában Madridban elhunyt Muráti Lili: a második világháború előtt itthon sztárnak számító színésznő 1948-ban települt le Spanyolországban, ahol később színpadon és filmekben is szerepelt.

n SAAtCHI GALÉRIA A brit főváros új kulturális központjának számító környéken, a Temze déli partján lévő Town Hall, az egykori városháza épületében megnyílt a Charles Saatchi gyűjteményére alapozott képtár. A hirdetési iparban meggazdagodott Saatchi a BritArt néven emlegetett, gyakran sokkoló hatású, fiatal brit művészet (Damien Hirst, Tracey Emin, Chris Ofili, Jake és Dinos Chapman és mások) legjelentősebb vásárlójaként ismert a 90-es évek óta. Az új múzeum évi 750 ezer látogatóra számít.

n OLASZ FILMDÍJ Öt kategóriában nyerte el az idei olasz filmdíjat, Donatello Dávidját Ferzan Özpetek filmje, a La Finestra di fronte (A szemközti ablak): a 25 éve Olaszországban élő 44 éves rendező egy fiatalasszony és egy holokausztot túlélő, amnéziás öregember történetét dolgozta fel Giovanna Mezzogiorno és a forgatás óta elhunyt Massimo Girotti díjnyertes alakítása segítségével.

publikálva
2003/18. (05. 01.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...