David Pressman: Magyarország fenntartja, sőt tovább erősíti kapcsolatát Oroszországgal

  • narancs.hu
  • 2023. június 7.

Külpol

Miközben az „megpróbálja lefejezni demokratikus szomszédját”.

Magyarország makacsul fenntartja, sőt tovább erősíti „összekapcsoltságát” Oroszországgal – többek között erről is beszélt David Pressman amerikai nagykövet az amerikai–magyar tudományos együttműködés tiszteletére tartott szerda esti fogadáson.

Pressman beszéde elején arra is kitért, hogy miközben Magyarország egyre szorosabbra fűzi kapcsolatát Moszkvával, a Nova Kahovka-i víztározó gátjának lerombolása miatt kiszabaduló hatalmas vízhullám nemrég söpört végig, és több tízezer embert kényszerített lakóhelye elhagyására Herszonban és környékén.

„Néhány dolog egyértelmű: Oroszország kezdte ezt a háborút, Oroszország volt az, aki megszállta Ukrajnának ezt a területét, és a gát Oroszország irányítása alatt volt” – idézte az amerikai nagykövetség közleménye Pressman szavait, aki ezután arról beszélt: az is egyértelmű, hogy éppen a hétvégén nevezte Szijjártó Péter külügyminiszter Magyarország „megbízható energetikai partnerének” Oroszországot, amelyet nem lehet leváltani.

„Ez a pillanat óriási jelentőséggel bír a régióban és a világban. Helytelen továbbra is Oroszországra támaszkodni, miközben az megpróbálja lefejezni demokratikus szomszédját”

– fogalmazott az amerikai nagykövet.

Pressman megjegyezte, bár jelenleg úgy tűnhet, világok választják el egymástól a magyar és az amerikai kormány álláspontját, az űrkutatás területén például az Egyesült Államok és Magyarország jelentős előrelépést tesz együtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk