Dmitro Kuleba: Orbán politikai érdekei miatt szállították Magyarországra a kárpátaljai hadifoglyokat

  • narancs.hu
  • 2023. június 20.

Külpol

Szijjártó Péter szerint az ukrán külügyminiszter hazudik.

Orbán Viktor politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Pravda európai kiadásának cikke szerint, amit a Magyar Hang szemlézett.

Kuleba úgy látja,

Orbánnak meg kellett mutatnia a magyarországi és határon túli magyaroknak, hogy ő az egyedüli védelmezőjük

Szeirnte lényegében titkos művelet zajlott, amelyben nem hivatalos információk szerint mások is szerepet játszottak, és nemcsak Magyarországról. „Azt mondják nekünk, hogy ezek az emberek szabadon csinálhatnak, amit akarnak. Valójában ez nem így van. Felügyelet alatt állnak, és még a rokonaikkal való találkozó is rendkívül korlátozott. A konzul és a nagykövet folyamatos kéréseink ellenére nem látogathatják meg őket. Minden eszközt felhasználunk most majd, hogy elérjük az állampolgárainkat, és hazahozzuk őket” – jelentette ki Dmitro Kuleba. 

Kuleba nyilatkozatára Szijjártó Péter is reagált. Szerinte az ukrán külügyminiszter „ismételten hazug vádakkal illette Orbán Viktor miniszterelnököt és Magyarországot” a kárpátaljai hadifoglyok ügyében. Szijjártó Facebook-bejegyzésében azt írta: az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése nyomán kiszabadult tizenegy ember a hadifogságból, és ez a magyar kormány szerepvállalása nélkül zajlott. Hozzátette, ez a tizenegy ember Magyarországon szabadon mozoghat, „azt csinálnak, amit jónak látnak, azzal lépnek kapcsolatba, akivel akarnak”. 

A magyar külügyminiszter állításának ellentmond, hogy nem Dmitro Kuleba az első, aki ukrán részről aggodalmát fejezte ki a Magyarországra szállított hadifoglyokkal kapcsolatban. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Oleg Nikolenko hétfőn ugyancsak arról számolt be, hogy az ukrán diplomaták még mindig nem tudtak közvetlen kapcsolatot létesíteni velük. Az ukrán külügyi szóvivő úgy fogalmazott: „Ez, valamint a néhányuk hozzátartozóitól kapott információk arra utalnak, hogy a magyar hatóságok biztosítékai Ukrajna védőinek szabad státuszáról Magyarországon nem felelnek meg a valóságnak.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk