Három Magyarországra hozott hadifogoly visszatért Ukrajnába

  • narancs.hu
  • 2023. június 20.

Külpol

Ukrajna budapesti nagykövetségének közbenjárásával juttatták haza őket.

Újabb fordulathoz érkezett a Magyarországra hozott tizenegy ukrán hadifogoly története, Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő ugyanis kedd délután bejelentette, hogy hárman közülük visszatértek Ukrajnába – vette észre a Telex.

Nikolenko Facebook-oldalán azt írta, Ukrajna budapesti nagykövetségének közbenjárásával juttatták haza a hadifoglyokat, akik már ukrán területen vannak, és minden szükséges segítséget megkapnak. A külügyi szóvivő hozzátette, hogy az illetékes hatóságokkal jelenleg is dolgoznak azon, hogy az Oroszországból Magyarországra szállított hadifoglyok mindegyikét visszavigyék a hazájukba.

A három hadifogoly hazatérését egy Twitteren közzétett képen is megörökítették, amelyen a katonák a magyar–ukrán határon állnak.

A tizenegy hadifogoly ügye komoly diplomáciai botrányt okozott az elmúlt napokban Magyarország és Ukrajna között. Dimitri Kuleba ukrán külügyminiszter úgy fogalmazott, Orbán Viktor politikai érdekei miatt szállították a kárpátaljai hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra, mert Orbánnak meg kellett mutatnia a magyarországi és határon túli magyaroknak, hogy ő az egyedüli védelmezőjük. Erre válaszul Szijjártó Péter leszögezte: az tizenegy ember hadifogságból való kiszabadítása a magyar kormány szerepvállalása nélkül, az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése nyomán zajlottkiszabadított.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk