Ukrajna tudta nélkül szállítottak hadifoglyokat Oroszországból Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2023. június 9.

Külpol

A kormány szerint egyházak közötti ügyről van szó, Kirill pátriárka volt oly szíves közreműködni és áldását adni.

Az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével tizenegy ukrán hadifogoly érkezett Magyarországra, úgy tűnik, az ukrán állam tudta nélkül. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közleményben számolt be a részletekről, pontosabban a részletek valamelyest kihámozhatók Semjén szavaiból. Ezek szerint az egyházak közötti megállapodásról lehet szó. A magyar fél kérésére - ez talán a magyar állam lehet - az Orosz Ortodox Egyház a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve adta át a foglyokat.

A hivatalos közlemény szerint: "Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították."

Semjén "az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok" egy csoportjáról beszélt,  valójában kárpátaljai magyar katonákról lehet szó. Az eset összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával is, írja az index. Erről a pápa budapesti látogatását követően beszélt. A misszió része azoknak az ukrán gyerekeknek a hazahozatala is, akiket erőszakkal vagy kényszer hatására vittek el az orosz megszállás alatt álló területekről és helyezték el őket árvaházakban vagy örökbefogadó szülőknél.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk