Orosz himnusszal ébresztették az ukrán árvákat az átnevelőtáborban

  • narancs.hu
  • 2024. február 10.

Külpol

Egyre nehezebb hazahozni az Oroszországba deportált ukrán fiatalokat. 

2024. január 4-én Putyin aláírt egy rendeletet, mely egyszerűsíti az ukránok honosítását Oroszországban. A rendelet vonatkozik az oroszok által megszállt ukrán területekre is, és kiterjed az árvákra, illetve a szülői felügyelet nélkül maradt gyermekekre. Ők gyorsan orosz állampolgárságot kaphatnak, és lehetőség nyílik arra is, hogy örökbe fogadják őket, ami viszont sérti a nemzetközi törvényeket.

A Telex az Arte közreműködésével számolt be egy ukrán fiatal sorsáról, akit miután árván maradt, átnevelőtáborba vitték a Krímbe, ahol az orosz himnusszal ébresztették minden nap. Egy civil szervezet hozta vissza Kijevbe, ahol egy átmeneti otthonban lakik. A lap azt írja, hogy a rendelet csak még jobban megnehezíti majd a civil szervezetek gyerekekért való küzdelmét. 

A portál által közzétett videó tanúsága szerint a fiatalt egy évig tartották fogva akarata ellenére. Mint mondta, miután felébresztették őket az átnevelőtáborba, nekik is énekelniük kellett az orosz himuszt, és felhúzniuk az orosz zászlót. „Ha visszautasítottuk, akkor arra magyarázatot kellett adnunk”. 

A Save Ukraine nevű civil szervezet jogásza arról beszél a videóban, hogy egyre nehezebb hazahozni a gyerekeket a hozzátartozóknak, DNS-vizsgálatokon kell átesniük, illetve kihallgatásokon. Nem egyszer hazugságvizsgáló alá is vetik őket. Ennek szerinte világos üzenete van, méghozzá a megfélelmlítés: az oroszok döntik el, hogy visszaadják-e az ukrán gyerekeket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Amikor a megyei sajtó beszáll a kampányba

  • narancs.hu

Az átlag választópolgár még ma is szívesebben tájékozódik a sajtóból, sokan abban a tévhitben, hogy amit ott olvasnak, az hiteles, mert „megírta az újság”. Bemutatjuk, hogy működik ez a Somogy Online-nál a kampányban.