Donald Trump szerint nagyszerű időszak elé néznek a britek Boris Jonhson győzelmével

  • narancs.hu
  • 2019. július 23.

Külpol

Az amerikai elnök elsőként gratulált az új brit miniszterelnöknek.

"Gratulálok Boris Johnsonnak miniszterelnökké választásához. Nagyszerű lesz!" - írta Twitter-profilján az amerikai elnök.
Trump korábban többször is nyilvánvalóvá tette, hogy szurkol Johnsonnak. A minap például úgy fogalmazott: Johnson majd rendbe teszi azt a "katasztrófát", amelyet May okozott, miközben próbálta az országot kivezetni az Európai Unióból. "Ő (Johnson) másfajta fickó, de rólam is azt mondják, hogy másfajta fickó vagyok. Jól kijövünk egymással. Szerintem nagyon jó kapcsolatot fogunk ápolni" – mondta Trump akkor újságíróknak.

Trump arra biztatja Nagy-Britanniát, hagyja a Brexit-tárgyalásokat, ha nem kapja meg Brüsszeltől, amit akar

Szakértői tanács. Donald Trump amerikai elnök szerint Nagy-Britanniának nem szabad kifizetnie az Európai Unióból való kilépés 39 milliárd fontos (mintegy 45 milliárd eurós) számláját, ott kell hagynia a tárgyalásokat, ha Brüsszel nem adja meg neki, amit kér.

Trumpon kívül Gratulált Johnsonnak kedden Emmanuel Macron francia elnök is, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte: nagyon várja, hogy együttműködhessen vele nemcsak a Brexit ügyében, hanem kulcsfontosságú nemzetközi ügyekben is, példaként említve erre az Iránnal kapcsolatos helyzetet. "Gratulálok Boris Johnsonnak, és fel is hívom őt, mihelyst hivatalosan is miniszterelnök lesz"–mondta Macron az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen társaságában, akit kedden Párizsban fogadott.

A német politikus szintén gratulált Boris Johnsonnak kedden bejelentett megválasztásához. Reményét fejezte ki, hogy jó munkakapcsolatot tudnak majd kiépíteni. Emlékeztetett azonban arra, hogy a brit európai uniós tagság megszűnésével (Brexit) kapcsolatban sok nehéz kérdés vár megoldásra. Ennek fényében különösen fontosnak nevezte, hogy erős és pozitív kapcsolat jöjjön létre közöttük, mert kötelességük, hogy az Európai Uniós és az Egyesült Királyság számára is kedvező megoldást találjanak.

Összeesküvés a javából: Orbán Soros-emberét tolta fel az EU csúcsára?

Egy apró részlet elkerülhette a miniszterelnök figyelmét az uniós csúcson. Ursula von der Leyen nevét kis túlzással a semmiből húzták elő bizottsági elnökjelöltként az Európai Tanács keddi ülésén, így még a híreket lélegző újságíróknak is utána kellett olvasniuk, mit lehet róla tudni azon kívül, hogy Angela Merkel régi szövetségese, jelenleg pedig védelmi miniszter.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk