Theresa May elköszönt, Boris Johnson megérkezett a Downing Street-re

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 24.

Külpol

És rögtön egy jobb megállapodással megkötött brexitet ígért.

Szerda délután utoljára távozott miniszterelnökként Theresa May a Downing Street-i kormányfői rezidenciáról. May felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy hivatalosan benyújtsa lemondását és azt javasolja az uralkodónak, hogy Boris Johnsont, a kormányzó Konzervatív Párt új vezetőjét bízza meg kormányalakítással.

Előtte egy rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol kijelentette: az új kormány azonnali és elsődleges fontosságú feladata a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott népszavazási döntés teljesítése lesz, olyan módon, amely megfelelő az Egyesült Királyság egészének.

Theresa May lemondása után parlamenti képviselőként folytatja politikai tevékenységét.

Ezután a királynő fogadta Boris Johnsont is, akit a Konzervatív Párt tagsága May utódjaként választott, és mivel a párt kormányon van, a pártvezetői poszton történt váltás a miniszterelnöki tisztség átvételét is jelenti. Ezzel Boris Johnson az Egyesült Királyság 55., a 93 esztendős, 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő 14. miniszterelnöke lett.

A Johnsont szállító autókonvojt a Buckingham-palota felé vezető Mall sugárúton a Greenpeace környezetvédelmi csoport aktivistái próbálták megállítani, élőláncot kialakítva az úttesten, de a rendőrök néhány másodperc alatt eltávolították a piros pólót viselő demonstrálókat.
A szervezet az akció után bejelentette: aktivistái csak azt próbálták elérni, hogy Boris Johnson írja alá a Greenpeace környezetvédelmi petícióját.

"Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének október 31-i határnapján kilép az Európai Unióból, mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással" - tette meg első hivatalos bejelentését miniszterelnökként Johnson.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?