Egy hajszálra volt Trump Irán megtámadásától

  • narancs.hu
  • 2019. június 21.

Külpol

Utolsó pillanatban fújta le az akciót.

Miután Irán lelőtt egy légterébe került amerikai, pilóta nélküli felderítődrónt, USA egészen szerda hajnalig (magyar idő szerint) válaszcsapásra készült. Trump ráadásul le is okézta az akciót.

A csapást több iráni célpontra mérték volna: radarállomások és rakétaütegek ellen idézi a 444.hu a New York Times forrásait. A tervezett akciót azonban váratlanul Trump visszavonta, szerencsére egy rakéta sem indult el.

Az elemzések szerint az amerikaiak a támadást több okkal is indokolhatták volna: egyrészt - aza amerikaiak szerint - Irán támadott meg két tankerhajót a Hormuzi szorosban - erre közvetlen bizonyíték azonban nincs. Az eset után Irán előbb csak rálőtt, majd megsemmisített egy amerikai felderítődrónt, harmadikként pedig az amerikaiak május óta azt állítják, hogy hírszerzési értesüléseik vannak arról, hogy Irán a térségben amerikai érdekeltségeket támadna meg.

Az elemzés szerint egyik ok sem feltétlenül indokolja kérdés nélkül az agresszív válaszlépést, Trump jelenlegi döntése - bár kiadta, de visszavonta a parancsot - pedig azt mutatja, hogy ne migazán szeretne belemenni egy Irán elleni háborúba.

Figyelmébe ajánljuk