Egyre valószínűbb, hogy lekapcsolják a SWIFT rendszerről Oroszországot

  • narancs.hu
  • 2022. február 26.

Külpol

Már az olaszok és a ciprusiak sem ellenzik.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a nemzetközi szankciók következő körében a nyugati országok megtagadhatják az orosz bankoktól a hozzáférést a SWIFT bankközi kommunikációs rendszerhez.

Szombaton ukrán kormányzati források szerint sikerült meggyőzni két, a lépést korábban ellenző kormányt, az olaszt és a ciprusit a pénzügyi szankció szükségességéről.

Belgium, Franciaország és Németország már korábban jelezte, hogy puhult az álláspontja a kérdésben, és nem vétózna meg egy ilyen irányú EU-s döntést.

Egyes beszámolók szerint a magyar kormány is ellenezte (vagy még mindig ellenzi) a SWIFT-hozzáférést érintő szankciót, bár Szijjártó Péter tegnap arról beszélt, hogy ez hazugság, és Magyarország valójában nem fejtett ki véleményt kimondottan a bankközi rendszer kérdésében.

Ha tényleg elvágnák az orosz bankokat a SWIFT-től, azzal a nyugati hatalmak érezhető károkat tudnának okozni az orosz gazdaságnak, megnehezítenék az orosz cégek részvételét a nemzetközi kereskedelemben. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk