Elfoglalhatják az ukrán nagyvárosokat az oroszok, keddig szüneteltetik a béketárgyalásokat

  • narancs.hu
  • 2022. március 14.

Külpol

Az orosz-ukrán háború hétfő délutáni híreinek összefoglalója. 

Megnyílt a humanitárius folyosó Mariupolban, elkezdték a civilek evakuálását

Az orosz erők beszüntették a Donyeck megyei Mariupolból kifelé vezető humanitárius folyosó blokádját, így az ott lakók elhagyhatják az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost Bergyanszk-Zaporizzsja irányába – erősítette meg az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Petro Andrjuscsenko, a település polgármestere. Később a városvezetés azt közölte, hogy már több mint 160, magántulajdonban lévő személyautó el is hagyta Mariupolt és már Bergyanszk felé tart. A polgármester ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy Mariupol vezetése továbbra sem tudja szavatolni az útvonal biztonságát.

A háború miatt Magyarország és Lengyelország is megkaphatja az uniós pénzeket

Az Európai Unió várhatóan egyelőre nem élesíti a jogállamisági mechanizmust, magyarán nem tartja vissza az uniós kifizetéseket a demokratikus alapértékek megsértésével vádolt tagállamokkal szemben, ezért Magyarországgal és Lengyelországgal szemben sem alkalmazzák a büntető intézkedéseket. A gazdasági lap ügyhöz közel álló források információi alapján azt írja, a büntető intézkedések kockázatosak lennének a jogi akadályok miatt egy olyan időszakban, amikor a tagállamoknak az energiaár-robbanással, az orosz gazdaság elleni szankciók miatti kieséssel és az ukrán menekülthullám ellátásával egyszerre kell megküzdeniük. 

Lezuhant drónt találtak Romániában

Az Antena 1 televízió közlése szerint a férfi szántani ment a mezőre az erdélyi Besztercétől légvonalban alig tíz kilométerre fekvő település határába, amikor a bokrok között felakadva megtalálta a repülőmodellt, amely ejtőernyőhöz volt erősítve. A férfi a szántás után magához vette és hazavitte a kisrepülőt. Ezután értesítette a rendőrséget, amely immár a háza mellett vette szemügyre a repülőmodellnek kinéző tárgyat. Az Antena 1 televízió azt közölte, hogy a repülőmodell nagyon hasonlít az egykori Szovjetunióban gyártott Orlan 10 katonai drónhoz, melyet felderítésre használnak. A drónt a román-ukrán határtól légvonalban mintegy 60 kilométerre találták meg. Az ügyet a Kolozsvári Táblabíróság melletti ügyészségnek adták át.

Csak Magyarországra nem küld határőröket az unió

Az Európai Unió határőröket küld a keleti tagállamokba, kivéve Magyarországra – írja az EUrologus. A Frontex 2021 januárjában vonult ki Magyarországról, mert a kormány nem tett eleget az Európai Bíróság 2020-as ítéletének, miután a határőrök jogszerűtlenül küldték át a menedékkérőket Szerbiába. Magyarország az egyetlen tagállam, ahonnan kivonult az EU határvédelmi szervezete. 

Az ukrán nagyvárosokat foglalnák el az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium nem zárja ki, hogy teljesen átvegye az ellenőrzést Ukrajna nagyobb lakott települései felett – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn a sajtóval. „A védelmi minisztérium, miközben maximális biztonságot biztosít a civilek számára, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy teljes mértékben ellenőrzése alá vonja a nagy, lakott településeket, amelyeket most gyakorlatilag körbezártak, kivéve a humanitárius evakuálásra használt területeket” – hangsúlyozta Peszkov. „Az orosz fegyveres erők korszerű, nagypontosságú fegyvereket alkalmaznak, kizárólag a hadsereg és az információs infrastruktúra létesítményeit találják el” – állította a szóvivő, hozzátéve, hogy az orosz vezetésnek az ukrajnai „különleges hadműveletre” vonatkozó összes terve „az előre jóváhagyott időkereten belül, teljes egészében meg fog valósulni”.

Szünetelik a béketárgyalásokat

Felfüggesztették keddig az Ukrajna és Oroszország közötti  béketárgyalásokat – közölte a Twitteren Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, aki maga is részt vesz a tárgyalásokon. A tisztségviselő szavai szerint „technikai szünetet” tartanak – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Podoljak korábban azt közölte, hogy hétfőn újabb tárgyalási fordulót tartanak a felek, majd később számolt be a Twitteren, hogy a tárgyaló delegációknak az alcsoportokban „bizonyos definíciókat tisztázniuk kell”, és emiatt szünetet tartanak. Biztosított ugyanakkor afelől, hogy a tárgyalások folytatódnak.

A hétfői tárgyalások kezdete előtt posztolt videóüzenetében Podoljak leszögezte, hogy az ukrán fél változatlanul békét, azonnali tűzszünetet és az összes orosz csapat kivonását követeli Ukrajnából. „Csakis ezután beszélhetünk bármiféle szomszédi kapcsolatokról és politikai rendezésekről” - tette hozzá. Podoljak azt is írta a Twiterren, hogy „nehéznek” tartja a kommunikációt az orosz féllel. Szavai szerint a felek hétfőn "már módosított álláspontokkal" kezdték el az online tartott megbeszélést. Kijelentette: a két küldöttség közti nézeteltérések fő oka, hogy jelentősen különböző a két ország politikai rendszere. „Ukrajnában nyílt párbeszéd zajlik a politikai vezetés és a társadalom között és konszenzusra törekszenek, míg Oroszországban ultimátumokkal nyomják el saját társadalmukat” – állította a tisztségviselő.

90 gyermek vesztette életét

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren leszögezte: ha a Nyugat segíti az ukránok harcát, azzal elejét veheti a válság eszkalációjának. „Segítsetek Ukrajnának abban, hogy megállítsa Putyint, ezzel megakadályozzátok a nagyobb háborút!” – fogalmazott a mikroblogban a tárcavezető. Ukrajna nem először kért a nyugati országoktól fegyvereket, egyebek között olyanokat, amelyekkel csökkenthető az orosz erőfölény az ukrán légtérben. Mindeközben Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója az ukrán televízióban bejelentette, hogy a főváros térségében immár ötödik, egymást követő napon zajlanak az evakuálások, és helyenként továbbra is robbanásokról érkeznek hírek.

Ugyancsak hétfőn az ukrán főügyészségi hivatal azt közölte, hogy az orosz támadás kezdete óta már 90 gyerek vesztette életét a harcokban, több mint százan pedig megsebesültek. A közlemény szerint a legtöbb áldozat a kijevi, harkivi, donyecki, csernihivi, szumi, herszoni, mikolajivi és zsitomiri térségben van. A hírt független forrásból nem lehet ellenőrizni – teszi hozzá a Reuters brit hírügynökség.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

   

 

 

Figyelmébe ajánljuk