Elfogták Marija Kalesznyikavát az ukrán határon, megrendezhették a szökési kísérletét

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 8.

Külpol

Feltételezések szerint először elfogták, majd a határra szállították, hogy úgy tűnjön, megkísérelt törvénytelenül átkelni Ukrajnába. Két szintén eltűnt társa valahogy átszökött.

A fehérorosz hatóságok elfogták a fehérorosz-ukrán határon Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetőt, a BelTA hírügynökség és a Belarusz-1 tévécsatorna egybehangzó jelentése szerint Kalesznyikava "megkísérelt törvénytelenül átkelni a határon". Két társának, Anton Radnenkavnak és Ivan Kravcavnak sikerült átszöknie a határon.

Mindhárman a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács tagjai, és mindhárman hétfőn tűntek el, nem reagáltak a telefonhívásokra.

Egy szemtanú hétfőn arról számolt be, hogy látta Minszkben, amikor Kalesznyikavát elrabolták, ismeretlenek betuszkolták egy kisbuszba.

Az Interfax ellenzéki forrásokra hivatkozva azt írta kedd reggel, hogy egyikük sem tervezte a távozást hazájukból, sőt határozottan ellenezték ezt. Feltételezések szerint először elfogták, majd a határra szállították őket a hatóságok emberei, és ott megrendezték Kalesznyikava szökési kísérletét.

Mint ismert, Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után – amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom – tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban.

Figyelmébe ajánljuk