Elhalasztották az izraeli miniszterelnök Egyesült Arab Emírségekbe tervezett látogatását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 3.

Külpol

Miután számos muzulmán ország is tiltakozott Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter Templom-hegyen tett kedd reggeli látogatása miatt.

Elhalasztották Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az Egyesült Arab Emírségekbe tervezett jövő heti látogatását, valamint számos muzulmán ország, köztük Jordánia is tiltakozott Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter kedd reggeli templom-hegyi látogatása miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Ben-Gvir Templom-hegyen tett látogatása után várhatóan egy későbbi januári időpontra halasztották Netanjahu első, korábban a jövő hétre tervezett külföldi útját az Egyesült Arab Emírségekbe. A miniszterelnöki hivatal illetékesei tagadták a lapnak, hogy összefüggés lenne Ben-Gvir kedd reggeli templom-hegyi vizitje és az emírségekbeli utazás késlekedése között, szerintük csak logisztikai okok állnak a háttérben.

Az Egyesült Arab Emírségek, mellyel Izrael két éve, az Ábrahám-egyezmények keretében normalizálta kapcsolatait, hivatalos közleményben ítélte el Bengvír körsétáját az Al-Aksza mecset mellett a jeruzsálemi Templom-hegyen, és azt követelte Izraeltől, hogy „hagyjon fel a veszélyes provokációkkal”.

Izrael Jordániába akkreditált nagykövetét, Eijtán Szurkiszt kedden beszélgetésre rendelték a jordániai külügyminisztériumba. Szurkisz Ammánban kijelentette, hogy Izrael kötelezi magát a Templom-hegyen a vallásszabadság biztosítására és a status quo fenntartására. Jordánia az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Templom-hegy őrzőjének tekinti magát. Ezt a státuszt Izrael nem fogadja el, de az országok 1994-es békeszerződésében elismerték a királyság „különleges szerepét” ezen a helyen.

Szaúd-Arábia és Törökország is közleményben ítélte el Izraelt Ben-Gvir Templom-hegyen tett vizitje miatt.  Neil Wiganaz, az Egyesült Királyság izraeli nagykövete a Twitteren írt üzenetében közölte országa álláspontját: „Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett a történelmi status quo támogatása mellett a jeruzsálemi szent helyeken.

Fontos, hogy ezeken a helyeken mindenki tartózkodjon az olyan cselekedekektől, amelyek fokozzák a feszültséget.”

„Netanjahu magára nézve kötelezőnek tekinti a templomhegyi status quo változtatás nélküli, szigorúan fenntartását, s nem veti alá magát a Hamász diktátumának. A status quo részeként az elmúlt években már mentek fel a Templom-hegyre miniszterek, köztük Gilad Erdan volt belbiztonsági miniszter is” – közölte Izrael miniszterelnöki hivatalának egyik tisztviselője a lappal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk