Kína korlátozná azokat az országokat, amelyek korlátozásokat vezetnek be az utazó kínaiakkal szemben

  • narancs.hu
  • 2023. január 4.

Külpol

És elutasítanak minden segítséget, mert megfelelő készletekkel rendelkeznek.

A kínai kormány "viszontkorlátozná" azokat az országokat, amelyek utazási korlátozásokat vezetnek be a kínai turistákkal szemben – írja a BBC. Az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban és az Egyesült Királyságban újra kötelezően tesztelik a Kínából érkezőket, a távol-keleti országban ugyanis mint ismert, megugrott a Covid-fertőzések száma. Sokan ráadásul attól tartanak, hogy a haláleseteket jelentős részéről nem is számolnak be a hatóságok.

Kína karácsonykor leállította a napi járványadatok közlését. Az utolsó frissítés december 24-én kevesebb mint ötezer koronavírusos esetről számolt be, miközben egyes elemzők szerint a napi esetszám valójában meghaladja a kétmilliót, és még ebben a hónapban elérheti a négymilliós csúcsot is.

Magyarország egyelőre nem készül szigorítani a kínaiak beutazásán. Ugyanakkor szerdán tárgyalnak az Európai Unió egészségügyi tisztviselői a Kínában december elején elszabadult koronavírus-járványhullámra adható lehetséges válaszlépésekről.

Kína kormánya bejelentette, január 8-tól enyhít a "zéró covid" stratégián, azaz felold néhány szigorú járványügyi korlátozást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) valós adatok közlésére szólította fel az országot, az Európai Unió pedig koronavírus-vakcinákat ajánlott fel. Mao Ning kormányszóvivő kijelentette,

a kínai kormány "határozottan ellenzi a járványintézkedések politikai célú manipulálására tett kísérleteket", és elutasít minden segítséget, mert "megfelelő készletekkel rendelkezik".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk