Elkezdődött Minszkben a Nobel-békedíjas aktivista pere

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 5.

Külpol

A 2020-as tömegtüntetések után tartóztatták le, adócsalás a vád, több évnyi börtön várhat rá. 

Megkezdődött csütörtökön Minszkben Alesz Bjaljacki bebörtönzött ellenzéki vezető, a 2022. évi Nobel-békedíj egyik díjazottja pere – közölte az aktivista által alapított Vjaszna (Tavasz), a legnagyobb fehérorosz jogvédő szervezet.

A Vjaszna a közösségi portálokon tette közzé, hogy Alesz Bjaljackit és a vele együtt bíróság elé állított munkatársait, Valjancin Sztefanovicsot és Uladzimir Labkovicsot a bíróságon a tárgyalás kezdetén lehetett látni a vádlottaknak fenntartott fémketrecben. A három férfi 2021 júliusa óta van őrizetben.

Bjaljacki két jogvédelmi szervezettel – az orosz Memoriallal és az ukrán Polgári Szabadságok Központjávalközösen kapta tavaly a Nobel-békedíjat "az emberi jogok, a demokrácia iránti elkötelezettségéért".

A 60 éves Bjaljackit és társait a 2020. évi tömegtüntetések után tartóztatták le, amelyekkel a vitatott tisztaságú 2020. augusztusi elnökválasztás után az országot 1994 óta irányító Aljakszandr Lukasenka újraválasztása ellen tiltakoztak.

Bjaljacki, Sztefanovics és Lakovics ellen eredetileg adócsalás miatt emeltek vádat. A Vjaszna novemberi közlése alapján héttől tizenkét évig terjedő börtönnel sújthatják őket. A szervezet szerint azzal vádolják őket, hogy "szervezetten nagy mennyiségű készpénzt csempésztek át a fehérorosz határon" és "a közrend súlyos sérelmére közösségben elkövetett cselekményeket pénzeltek".

A negyedik vádlott, Zmitro Salaujov, aki felett távollétében mondanak ítéletet, mert Lengyelországba menekült, mondvacsinált pernek nevezte az eljárását az AFP francia hírügynökség megkeresésére. "Képtelenségnek" nevezte vádakat és a bírósági eljárási "színházat".

Hétfőn a Tut.by hírportál több újságírója, közöttük Marina Zolatava főszerkesztő pere kezdődik. Őket adócsalással és gyűlöletkeltéssel vádolják.

Január 17-én az elnökválasztáson a hivatalos végeredmény szerint második helyen végzett Svjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető pere kezdődik, a Litvániában élő politikus távollétében. Ellene ellen számos vádpontban – hazaárulás, összeesküvés a hatalom alkotmányellenes megragadására, valamint szélsőséges szervezet létrehozása és vezetése – folyik eljárás. Férjét, Szjarhej Cihanouszkit 2021 decemberében ítélték 18 évi elzárásra "tömeges zavargások szervezése", "gyűlöletkeltés", "a közrend megzavarása" és "a választási bizottság bojkottálása" címén.

A Vjaszna szerint 1448 politikai fogoly ült börtönben Fehéroroszországban 2022. december 31-én. 2020 óta mintegy ötvenezer embert állítottak elő, amiért részt vettek a tüntetésekben vagy bírálták a hatóságokat– írta a jogvédő szervezet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk