Putyin fegyverszünetet rendelt el az ortodox karácsonyra

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. január 5.

Külpol

Január 6-án déltől január 7-én éjfélig a harci érintkezés egész vonalán. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett.

Mint arról beszámoltunk, az orosz ortodox egyházfő a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy a hívők részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián. Kirill pátriárka pályájáról és politikai kapcsolatairól itt írtunk korábban

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren kommentálta még Kirill pátriárka javaslatát, ebben "cinikus csapdának" és "propagandának" nevezte a felvetést, és arra emlékeztetett, hogy az orosz ortodox egyház korábban az ukrán nép kiirtására szólított fel.  

Később a Twitteren válaszolt a Putyin által hirdetett tűzsünetre is. Arról írt, hogy Ukrajna nem támadta meg más országok területét és nem öl civileket, ahogyan Oroszország teszi, Ukrajna csak olyan csapatokat semmisít meg, amelyek a területén a megszálló hadsereg részei.

"Oroszországnak el kell hagynia a megszállt területeket – csak akkor lehet szó 'ideiglenes tűzszünetről'. Tartsák meg maguknak a képmutatásukat" 

– írta Podoljak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk