Még mindig nincs házelnöke az amerikai képviselőháznak

  • narancs.hu
  • 2023. január 6.

Külpol

Pedig az elmúlt három napban már tizenegyszer szavaztak.

Három napja minden nap szavaznak az amerikai képviselőház tagjai a házelnök személyéről, a republikánusok pedig három napja képtelenek maguknak házelnököt választani – írja a hvg.hu.  Magyar idő szerint pénteken hajnalban már tizenegy szavazáson volt túl a képviselőház, Kevin McCarthy pedig még mindig nem házelnök.

A New York Times értesülései szerint McCarthyt annak ellenére sem választotta meg az amerikai Republikánus Párt szélsőjobboldali szárnya, hogy komoly, saját tekintélyét csorbító engedményeket tett nekik. A lap információi szerint McCarthy ugyanis azt ígérte a szélsőségeseknek, hogy megválasztása esetén olyan rendelkezést hoz, amelynek értelmében egyetlen törvényhozó akarata elég lesz ahhoz, hogy szavazást kezdeményezzen a házelnök elmozdítására. McCarthy ilyen feltételek mellett gyakorlatilag kiszolgáltatná magát az amerikai szélsőjobboldali politikusoknak.

A New York Times emlékeztetett:

1859 óta nem volt arra példa, hogy ilyen hosszú időn keresztül ne tudjon a képviselőház megállapodni az elnök személyében.

A lap értesülései szerint McCarthy továbbra sem hajlandó elengedni a pozíciót, pedig a republikánus Matt Gaetz magyar idő szerint péntek hajnalra már odáig is eljutott, hogy egyenesen Donald Trumpot ajánlotta házelnöknek.

(Címlapképünkön: Kevin McCarthy a képviselőházban január 5-én. Forrás: Reuters/Jonathan Ernst)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk