Elmarasztalták Romániát, amiért nem nyújt megfelelő jogi védelmet az azonos nemű pároknak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. május 23.

Külpol

Az ország a „családi közösségeknek csak egyetlen formáját”, az ellenkező neműek házasságát ismeri el. 

Elmarasztalta Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért nem nyújt megfelelő jogi védelmet az azonos nemű párok számára – közölte kedden a bukaresti média.

A strasbourgi székhelyű bíróság 21 romániai panaszos és több civil szervezet keresetét elbírálva szavazattöbbséggel megállapította, hogy

Románia megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik, a magán- és családi élet tiszteletben tartásáról rendelkező cikkét azáltal, hogy a román jog a „családi közösségeknek csak egyetlen formáját”, az ellenkező neműek házasságát ismeri el,

és nem biztosít az azonos nemű élettársak számára a családoktagokat megillető szociális és állampolgári jogokat.

Az EJEB nem rendelkezett kártérítésről, úgy ítélve meg, hogy a jogsértés megállapítása elegendő erkölcsi igazságtételt jelent a panaszosok számára.

(Címlapképünk illusztráció). 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk