Elnapolták Orbán boszniai látogatását

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Külpol

Hivatalosan a koronavírus-járvány miatt, de az Euronews szerint az állhat a háttérben, hogy a magyar miniszterelnök megsértette a helyi muszlimokat.

A koronavírus-járványra hivatkozva elnapolták Orbán Viktor január 25-i szarajevói látogatását írja az Euronews. A lap szerint ez csak a hivatalos indoklás lehet, mert a magyar kormányfő tavaly decemberben olyan kijelentéseket tett, amik komoly visszhangot váltottak ki Bosznia-Hercegovinában.

Orbán az általa tartott évzáró kormányinfón arra a kérdésére, hogy milyen realitása van a következő belátható időszakban az unió bővítésének, azt felelte:

Nem állnak jól a csillagok, de sose álltak jól (…) Mindent megteszek annak érdekében, hogy meggyőzzem Európa nagy vezetőit arról, hogy ugyan a Balkán lehet, hogy tőlük messzebb van, mint Magyarországtól, de az ő biztonságuk szempontjából is kulcskérdés, hogy hogyan oldjuk meg egy olyan államnak a biztonságát, amelyben kétmillió muszlim él.

Bosnyák ellenzéki pártok már a sajtótájékoztató másnapján azt követelték, hogy fújják le Orbán tervezett szarajevói látogatását, a helyi iszlám közösség vezetője pedig xenofóbnak és rasszistának minősítette a miniszterelnök monológját.

Husein Kavazovic főmufti akkor közleményében úgy fogalmazott, ha ilyen ideológiák válnak az egyesült Európa politikájának az alapjává, akkor az visszavet bennünket azokba az időkbe, amikor az európai egységet hasonló fasiszta, náci, erőszakos és népirtó ideológiákra építették, amelyek a holokauszthoz és egyéb szörnyű bűncselekményekhez vezettek.

A feszültséget tovább szította, hogy harminc EP-képviselő kért vizsgálatot Várhelyi Olivér ellen, amiért szerintük az EU bővítési biztosa asszisztál Milorad Dodik szerb szeparatista vezetőnek Bosznia-Hercegovina kettészakításához.

Az EU egyébként Bosznia-Hercegovina egyben tartása mellett áll.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk