Oroszország azt akarja, hogy a NATO vonuljon ki Romániából és Bulgáriából

  • narancs.hu
  • 2022. január 21.

Külpol

És hogy Ukrajnát ne is vegyék fel a szövetségbe. Minderre pedig írásban várnak választ az Egyesült Államoktól. Bukarest máris tiltakozik.

Lezajlott Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki genfi találkozója. A tárgyalás nem zárult túl sok eredménnyel, de a felek pozitívan értékeltek az AP beszámolója szerint.

Azt hiszem, most már tisztább úton haladunk egymás álláspontjának megértéséhez

– nyilatkozta Blinken a találkozó után.

Majd ha választ kapnak

Lavrov konstruktívnak és hasznosnak nevezte a tárgyalásokat, és azt is elmondta: az Egyesült Államok beleegyezett, hogy  írásban válaszoljanak az Ukrajnával és az ország korábban kilátásba helyezett NATO-tagfelvételével szemben támasztott orosz követelésekre.

Azt nem tudom megmondani, hogy jó úton haladunk-e vagy sem. Ez akkor fog kiderülni, ha megkapjuk az Egyesült Államok írásos válaszát minden felvetésünkre

– mondta az orosz külügyminiszter.

Moszkva azt várja a NATO-tól, hogy garantálja, Ukrajna soha nem csatlakozhat a nyugati katonai szövetséghez. Az MTI szerint a nemzetközi biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatok között szerepel a NATO-erők Romániából és Bulgáriából történő kivonása – legalábbis ezt közölte pénteken az orosz külügyminisztérium. A moszkvai diplomáciai tárca szerint így lehetne visszatérni az 1997, vagyis az Oroszország és a NATO közötti alapmegállapodás előtti felálláshoz.

Attól tartanak, hogy invázió lesz

Az Egyesült Államok és a NATO korábban határozottan elutasította ezeket a követeléseket. Becslések szerint jelenleg mintegy százezer orosz katona állomásozhat Ukrajna közelében, és sokan emiatt attól tartanak, hogy Moszkva invázióra készül, bár Oroszország ezt tagadja. Az Egyesült Államok és szövetségesei jelenleg arra törekszenek, hogy egységet mutassanak, így akadályozva a lehetséges orosz katonai agressziót.

Bukarest elutasítja Oroszország azon igényét, hogy a NATO vonuljon ki Romániából és Bulgáriából

– közölte a román külügyminisztérium pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben. A román külügyminisztérium arra emlékeztetett, hogy a NATO-csapatok jelenléte a tagállamok területén a szövetség egy védekező jellegű válaszlépése Oroszország egyre agresszívebb magatartására, az Ukrajnához tartozó Krím félsziget törvénytelen elfoglalására.

Ukrajna már forgatókönyvet is lát

Oroszország januárban több harckocsit, ágyút, egyéb fegyvereket, valamint lőszereket, köztük tüzérségi és aknavető-lövedékeket, továbbá hétezer tonna üzemanyagot szállított az általa megszállt Donyec-medencei területekre

– közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága pénteken a Facebookon.

Ezenfelül az ukrán katonai hírszerzés értesülései szerint Oroszországban aktívan toboroznak zsoldosokat, akiket intenzív képzés után a Donyec-medencébe készülnek küldeni. Erre a célra toborzóközpontok teljes hálózatát építették ki Oroszország területén – tette hozzá a hírszerzés.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Washington Post című amerikai lapnak adott legfrissebb interjújában – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett pénteken – kifejtette azon véleményét, amely szerint az orosz invázió kelet-ukrajnai nagyvárosok megszállásával kezdődhet az ott élő orosz ajkú lakosság védelmének ürügyén, majd ez teljes körű háborúvá szélesedhet ki.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk