Először lehet indián származású minisztere az USA-nak

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. december 18.

Külpol

Joe Biden Deb Haalandet jelölte belügyminiszternek.

Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelölte leendő kormánya belügyminiszterének Joe Biden - közölte csütörtökön a megválasztott amerikai elnök átmeneti stábja.

Amennyiben az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, ő lesz az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.

Biden átmeneti csapata Haalandet "egy akadályokat áttörő" köztisztviselőnek nevezte, "aki karrierjét a családokért, törzsi nemzetségekért, vidéki közösségekért és színesbőrű közösségekért vívott küzdelemnek szentelte".

Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek.

A jelenleg a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztét betöltő Haaland "készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért" - teszi hozzá a Biden-stáb nyilatkozata.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, és felel az energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre.

A január 20-án hivatalba lépő Biden és Kamala Harris alelnök átmeneti stábja megnevezte leendő klímaügyi csapatuk további tagjait is: Jennifer Granholm volt michigani kormányzót jelölik energiaügyi miniszternek, az afroamerikai Michael Regant a környezetvédelmi hivatal, az EPA vezetőjének, Brenda Malloryt a Környezetminőségi Tanács elnökének, Gina McCarthyt nemzeti klímaügyi tanácsadónak, Ali Zaidit pedig helyettes klímaügyi tanácsadónak.

Biden, akinek november 3-i elnökválasztási győzelmét hétfőn erősítették meg az elektori testület tagjai, kampányában azt ígérte, hogy az amerikai társadalom sokszínűségét követve, különböző hátterű politikusokat jelöl majd kormányzatába. 

Figyelmébe ajánljuk