Évente ír nők ezrei utaztak külföldre csak azért, hogy megszakíthassák terhességüket – Nagy fordulat jöhet!

  • narancs.hu
  • 2018. május 24.

Külpol

Népszavazást tartanak.

Európában az egyik legszigorúbb szabályozás van érvényben Írországban, ugyanis sem a nemi erőszak, sem a vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége nem indok az abortuszra. Pénteken azonban népszavazást tartanak arról, hogy kivegyék-e az alkotmányból az 1983-ban elfogadott, az abortusz kivételek nélkül tiltó módosítását. Az MTI arról ír, hogy évente ír nők ezrei utaznak el külföldre csak azért, hogy elvégezhessék a terhességmegszakítást. A szabályok enyhítését a tavaly hivatalba lépett Leo Varadkar kormányfő ígérte meg.

Teljesen tiltott az abortusz Afrikában Kongóban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Gabonban, Bissau-Guineában, Madagaszkáron, Mauritániában, Szenegálban, Amerikában Hondurasban, Nicaraguában, Salvadorban, Suriname-ban, Haitin és a Dominikai Köztársaságban, Ázsiában pedig a Fülöp-szigeteken, Palaun és Laoszban. 
Rendkívül korlátozott körülmények között engedélyezett az abortusz számos országban, így Elefántcsontparton, Líbiában, Ugandában, Dél-Szudánban, Irakban, Libanonban, Szíriában, Afganisztánban, Jemenben, Bangladesben, Mianmarban, Srí Lankán, Guatemalában, Paraguayban, Venezuelában és Chilében.

Figyelmébe ajánljuk