Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tartott

Külpol

Idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre. Az USA információi szerint nukleáris kísérletekre is készül.

Észak-Korea tüzérségi lőgyakorlatot tartott péntekre virradóan, amelynek során mintegy 80 tüzérségi lövedéket lőtt ki egy tengeri határzónába – közölte Dél-Korea. Szöul szerint Phenjan megsértett egy 2018-as Korea-közi megállapodást.

Előző nap Észak-Korea több rakétát indított, köztük interkontinentális ballisztikus rakétát, ami arra késztette az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy meghosszabbítsa jelenleg folyó hadgyakorlatát.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Li Dzsong Szup dél-koreai védelmi miniszter washingtoni találkozóján a két ország közös nyilatkozatban tett ígéretet arra, hogy új intézkedéseket keresnek a szövetség "eltökéltségének és képességeinek" demonstrálására az ismételt észak-koreai provokációkat követően.

A feszültség tovább fokozódott a térségben azzal, hogy Észak-Korea idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, köztük csak szerdán legalább 23-at, és csütörtökön többek között egy interkontinentális rakétával is. Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy bár az Egyesült Államok már májusban közölte, hogy Észak-Korea 2017 óta először nukleáris kísérletekre készül, egyelőre nem tudni, hogy azt mikor hajtja végre. Az Egyesült Államok úgy véli, Kínának és Oroszországnak van befolyása arra, hogy meggyőzze Észak-Koreát, ne kezdjen újabb atombomba-kísérletekbe – mondta a tisztviselő.

Diplomaták szerint Washington kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy pénteken nyilvános ülést tartson Észak-Korea ügyében, ezt a kérést a tanács többi tagja, Nagy-Britannia, Franciaország, Albánia, Írország és Norvégia is támogatta. Az elmúlt években a 15 tagú tanács megosztott volt abban a kérdésben, hogy miként kezelje Észak-Koreát. Májusban Kína és Oroszország megvétózta az Egyesült Államok indítványát, hogy újabb szankciókat vezessenek be az észak-koreai rakétakísérletekre válaszul.

Ezzel egy időben Phenjan elítélte az Egyesült Államok és Dél-Korea térségbeli hadgyakorlatait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk