"Ez egy népirtással egybekötött háború" – kitüntette az EP az ukrán népet

  • narancs.hu
  • 2022. december 14.

Külpol

A "bátor ukrán nép" kapta idén az Európai Parlament emberi jogi díját. A díjátadón a megjelentek ukrajnai népirtásról és egy új nemzetközi büntetőbíróság felállításáról beszéltek.  

"Nem várhatunk a háború végéig, hogy bíróság elé állítsuk a háború kirobbantóit és hogy megakadályozzuk az agresszió megismétlődését" – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán az Európai Parlamentben (EP) a Szaharov-díj átadóján. 

Az EP emberi jogi díjat idén a "bátor ukrán nép" kapta, melynek nevében Olekszandra Matvijcsuk, az idén Nobel-békedíjjal is kitüntetett Polgári Szabadságjogokért Központ (Center for Civil Liberties) vezetője, Ivan Fedorov melitopoli polgármester, Julija Pajevszka korábban elrabolt katonaorvos és önkéntes mentős, Jaroszlav Bozsko a Sárga Szalag civil ellenállási mozgalom képviseletében, valamint Olekszandr Csekrihin a védelmi szolgálattól vette át Robert Metsola európai parlamenti elnöktől. 

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz fizikus nevét viselő díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A díjjal 50 ezer euró (mintegy 20 millió forint) jutalom jár, és most először kapta egy nép vagy ország.

Metsola az átadáskor arról beszélt, hogy Európa Ukrajna mellett áll, és hogy az ukrán nép nem csak a függetlenségért, hanem bizonyos értékekért is küzd, amelyeket Európában az emberek magától értetődőnek vesznek: hogy arra szavazhatunk, akiben hiszünk, olvashatunk független sajtót, összegyűlhetünk és kimondhatjuk, amit akarunk. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök online jelentkezett be a díjátadóra, amelyen azt mondta, óriási megtiszteltetés, hogy elismerik Ukrajna fáradozásait a szabadságáért. Az elnök úgy fogalmazott, hogy

az orosz terrorista háború Ukrajna és Európa ellen zajlik. 

Zelenszkij azt is mondta, hogy új biztonsági architektúrát fognak létrehozni a nemzetközi jog keretein belül, így nem lesz lehetősége újabb agresszornak megismételni a népirtást.

Az orosz hadsereg mindent eléget és felgyújt, aknákkal borítja a területet, szétlövik az infrastruktúrát – sorolta Zelenszkij, megemlítve, hogy a több mint 20 ezres Volnovakha és a 70 ezres Bahmut városa ma már csak egy romhalmaz. Azt ígérte, ha megnyerik a háborút, minden áldozat sírját feltárják majd, és majd akkor derül ki, hogy a zsarnokság hány életet pusztított el. Zelenszkij egyperces néma csendet kért a háborúban elesett ukrán férfiak, nők, gyermekek, katonák és civilek nevében. 

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy nem kell megvárni a háború végét a háborús bűnösök bíróság elé állításával, mert csak így lehet megvédeni a demokráciát és az embereket. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a bűnök feltárásában részt vesznek, valamit az EP-nek, amely mindig támogatta ezt a kezdeményezést.  

EP-141747B_Plenary_14_Sakharov

 
Fotó: European Union 2022 – EP/Alexis HAULOT

A díjátadó utáni sajtótájékoztatón a háborús bűnök feltárásában is segédkező Olekszandra Matvijcsuk azt mondta, Ukrajnában az emberek olyan körülmények között élnek, hogy nem működik a törvény, folyamatosak a civil lakosságot érő atrocitások, amelyeknek nincs katonai indoka, az oroszok pedig szerinte ezt csak azért teszik, mert megtehetik

Hozzátette, szerinte az autoriter és a demokratikus berendezkedés összeütközése is ez a háború; az orosz propaganda szerint ugyanis a demokratikus értékek csak álértékek, mert nem tudják megvédeni az embereket a háborúban. Hangsúlyozta, hogy ez azonban nem igaz, hozzátéve, hogy meg kell törni a büntetlenség körét – mint mondta, Oroszország korábban mindenhol megúszta a törvénytelen katonai fellépést, de ő is sürgette egy új nemzetközi bíróság felállítását, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenka belarusz elnök bíróság elé állítását. 

Kitért arra, az EP-ben a látogatásuk során folyamatosan azt mondták neki, hogy nemcsak Ukrajnáért, hanem Európáért is küzdenek, ezért feltette a kérdést, hogy ha ez így van, akkor az ismerőseinek miért a saját kocsijukban kell aknákat mentesíteni, miközben sok országnak tele a raktára páncélosokkal. Azt is mondta, a tömeges mozgósítás jobban meg tudja változtatni a világot, mint az ENSZ. 

Matvijcsuk hangsúlyozta,

ez egy népirtással egybekötött háború, és ha abbahagyják az ellenállást, akkor megszűnik az ukrán nép is.

Bizonyítékaik is vannak arra, hogy ebben a háborúnak minden jel szerint népirtás is zajlik, és az orosz kormány is erre buzdít. 

Julija Pajevszka több példát is hozott civilek elleni atrocitásokra, amelyeknek szemtanúja volt. A katonaorvos ugyancsak azt hangsúlyozta, igen, ez népirtás, amelyet Mariupolban is látott. 

A díjátadón Ivan Fedorov arról beszélt, hogy az emberek nem adták fel az oroszok által elfoglalt területeken sem, egyben azt is mondta, ahhoz, hogy ne engedjék "az orosz sötétséget" Európába, több katonai eszközre és fegyverre van szükség. Fedorov rámutatott, hogy az elmúlt hónapokban megváltozott az európai politika hozzáállása, és hangsúlyozta, a teljes győzelem a cél, ehhez viszont erős kiállásra van szükség Ukrajna mellett, és meg kell büntetni a bűnösöket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk