Így bánnak az újságírókkal a mi illiberális példaképeink

  • narancs.hu
  • 2016. május 3.

Külpol

A nemzetközi sajtószabadság napja: újságírókat támadnak meg, csak mert a munkájukat végzik. Az Amnesty International közleménye.

A nemzetközi sajtószabadság napján az Amnesty International kilenc olyan esetet emel ki, amely során a világ különböző tájain újságírókat zaklattak, fenyegettek meg, zártak el és kínoztak meg azért, hogy brutális eszközökkel hallgattassák el a szólásszabadságot.

Az újságírók világszerte áldozatai véletlenszerű letartóztatásoknak, bebörtönzésnek, kínzásnak és az erőszak más formáinak. Már azért is bebörtönzik vagy akár meg is ölik őket, ha a hatóságoknak kellemetlen kérdéseket tesznek fel, vagy olyan nézeteket vallanak, amelyek szembemennek az elfogadott iránnyal” – mondta Anna Neistat, az Amnesty International kutatási igazgatója. „Az Amnesty International által figyelemmel kísért eseteken kívül világszerte több száz másik esetet kell átlátható módon megvizsgálni, hogy az elkövetőket felelősségre vonják, és az újságírók a megtorlás veszélye nélkül dolgozhassanak.”

Az újságírás nem bűn, a szólás- és sajtószabadság mégis veszélyben van a világ számos táján. A nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából május 3-án bemutatunk kilenc olyan esetet, ahol újságírókat zártak el, kínoztak meg, fenyegettek meg, vagy akár öltek meg csak azért, mert kimondták az igazságot.

1. Shawkan, Egyiptom

A „Shawkan” néven is ismert egyiptomi fotós, Mahmud Abu Zeid csaknem három évet töltött börtönben, miután megörökítette a biztonsági erők erőszakos fellépését egy kairói ülősztrájk során. Az elzárás során megkínozták, és jelenleg koholt vádak alapján per folyik ellene, amely akár halálbüntetéssel is végződhet.

false

Az Egyiptomi Sajtószakszervezet szerint Shawkannal együtt legalább 20 újságírót tartanak fogva a munkásságuk miatt Egyiptomban.

Újságíró vagyok, aki csak a hivatása iránt elkötelezett – írta nekünk egy levélben a börtönből. – Miért ez az elnyomás és üldöztetés? Nem volt még elég?”

2. Baba Wame, Rodrigue Tongue és Félix Ebolé Bola, Kamerun

Baba Wame, Rodrigue Tongue és Félix Ebolé Bola újságírókat börtönbüntetés fenyegeti, amiért nem voltak hajlandók kiszolgáltatni egy olyan ügyben használt forrásaikat, amelyen közösen dolgoztak. Az újságírók a biztonsági erők és egy kelet-kameruni település megtámadásával vádolt közép-afrikai köztársaságbeli fegyveres csoport együttműködésével kapcsolatos vádak után nyomoztak.

false

Azzal vádolják őket, hogy nem árulták el a forrásaikat és egyéb, a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő információkat. Ők maguk tagadják, hogy bármiféle, a biztonságot veszélyeztető dolgot találtak volna, és azt mondják, csak védeni akarják a forrásaikat. Az újságírók azon joga, hogy ne adják ki a forrásaikat, a szólásszabadság fontos eleme, amely biztosítja a szabad információáramlást.

3. Druklo, Kína

Druklót (írói nevén Shokjangot) – a kínai kormány tibetiekkel való bánásmódját kritizáló írásairól ismert fiatal tibeti írót és bloggert – „szeparatizmusra való uszításért” három év börtönbüntetésre ítélték. Tisztességtelen perben született az ítélet, amely előtt és közben nem biztosítottak számára ügyvédi védelmet. Állítása szerint a vallásszabadságról és a Dalai Lámáról szóló online bejegyzései és egy betiltott könyv birtoklása miatt ítélték el.

Druklót már másodszor vették célba a kínai hatóságok. 2010-ben egy, a tibeti tüntetésekről szóló cikkeket tartalmazó betiltott magazin társszerkesztéséért kapott elzárást.

4. Khadija Iszmajlova, Azerbajdzsán

Khadija Iszmajlova díjnyertes oknyomozó riporter, aki korrupciós ügyeket fedett fel Azerbajdzsánban, többek között az elnök családjának körében. Jelenleg a hatóságok sajtószabadság-ellenes intézkedései miatt hét és fél éves börtönbüntetését tölti.

Személyes fenyegetésekkel, zaklatással és zsarolási kísérletekkel próbálták meg elhallgattatni. Miután nem hagyta, hogy megfélemlítsék, végül 2014 decemberében őrizetbe vették és egy tisztességtelen tárgyalás során sikkasztás, törvényellenes vállalkozás, adóelkerülés és hatalomkörrel való visszaélés koholt vádja alapján 2015 szeptemberében bűnösnek nyilvánították.

5. Esdras Ndikumana, Burundi

2015 augusztusában Esdras Ndikumamát az AFP és a Radio France Internationale tudósítóját letartóztatták, miközben egy magas rangú tábornok meggyilkolásáról készített fotókat. A Bizottság az Újságírók Védelmére nevű jogvédő szervezet szerint Ndikumama azt mondta, hogy verték a hátát, a lábát és a talpát. Jelenleg száműzetésben van.

false

Az elmúlt év során a kormány lecsapott az újságírókra, az ellenzéki politikusokra és másokra, akik a kormánypártot bírálták. Egy 2015. májusi puccskísérlet során a rendőrség négy független rádióállomást tett tönkre.

6. Anabel Flores Salazar, Mexikó

Anabel Flores Salazar mexikói bűnügyi riportert 2016 februárjában fegyveres férfiak otthonából elrabolták, majd meggyilkolták. Veracruz államban egy helyi lap bűnügyi riportereként dolgozott.

Ez a szívszorító eset is felhívja a figyelmet a Mexikóban – a médiában dolgozók számára a világ egyik legveszélyesebb országában – élő több ezer újságíró által megélt erőszakos valóságra. Veracruz, ahol 2010 óta 17 médiamunkást öltek meg, az egyik legveszélyesebb állam a Mexikóban élő újságírók számára.

7. Sedrick de Carvalho és Domigos da Cruz, Angola

Sedrick de Carvalho és Domigos da Cruz két újságíró a 17 békés aktivista közül, akiket letartóztattak, miután részt vettek egy olyan olvasókörön, ahol fiatalok a demokráciáról és a szabadságról beszélgettek. „Lázadás előkészületeivel” és „bűnügyi összeesküvéssel” vádolták őket Angolában, és 2016 márciusában négy és fél, illetve nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélték őket.

Mindketten lelkiismereti foglyok, akiket kizárólag a szólásszabadsághoz és a békés gyülekezéshez való joguk gyakorlásáért zártak börtönbe. Egy olyan kormány áldozatai, amelynek célja, hogy megfélemlítse azokat, akik meg merik kérdőjelezni az elnyomó politikájukat.

8. Somyot Prueksakasemsuk, Thaiföld

2011-ben Somyot Prueksakasemsuk szerkesztő két, egy fiktív uralkodóról szóló cikket jelentett meg, amelyek megsértették a thai uralkodói családot. 10 év börtönre ítélték az ország felségsértési törvénye értelmében, amely megtilt minden olyan szót vagy cselekedetet, amely „rágalmazza, sérti, vagy fenyegeti a Királyt, a Királynét, a Trónörököst vagy a Kormányzót”.

A thai hatóságok az utóbbi időben egyre gyakrabban alkalmaznak elnyomó jogszabályokat a békés elégedetlenkedések elhallgattatására. Somyotot és az összes többi lelkiismereti foglyot azonnal és feltétel nélkül szabadon kell bocsátani.

9. Can Dündar és Erdem Gül, Törökország

Isztambuli tüntetés a sajtószabadságért

Isztambuli tüntetés a sajtószabadságért

Fotó: MTI/EPA

2015 novemberében a Cumhuriyet című újság főszerkesztőjét, Can Dündart, és ankarai tudósítóját, Erdem Gült kémkedéssel, államtitkok nyilvánosságra hozatalával és egy terrorszervezetnek való segédkezéssel vádolták. Ezt megelőzően 2015 júniusában két cikk jelent meg az újságban, amelyek a török hírszerzést azzal vádolták, hogy 2014-ben fegyvereket szállított egy szíriai fegyveres csoportnak. Az akkori miniszterelnök, Recep Tayyip Erdoğan akkor azt állította, hogy a teherautók humanitárius segélyszállítmányt vittek. Amennyiben bűnösnek találják őket, a két férfira életfogytiglani börtönbüntetés is várhat.

Ez csak egy a számos olyan eset közül, amikor a tágan értelmezhető török terrorellenes törvényeket kormányellenes kritikák megtorlására használják. Az újságíróknak nem lenne szabad büntető eljárástól tartaniuk csak azért, mert közérdekű ügyekről számolnak be.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.