Fegyveresek ismét meggyilkoltak sok civilt Burkina Fasóban

  • narancs.hu
  • 2021. június 5.

Külpol

2015 óta nem volt ilyen súlyos vérfürdő.

Több mint száz civilt gyilkoltak meg fegyveresek szombatra virradóra Burkina Fasóban - közölték biztonsági és helyi civil források.

A dzshidista felkelés 2015-ös kezdete óta nem volt ekkora vérfürdő az országban.

Az eset a Nigériával határos északi Yagha tartomány Solhan nevű helységében történt. Az áldozatok között - akiknek számát egyelőre csak hozzávetőlegesen tudják - vegyesen vannak nők és férfiak. A támadás eredetileg egy paramilitáris egység ellen irányult, de utána civil házakba is betörtek a fegyveresek - tette hozzá egy biztonsági forrás.

A kormány terroristáknak nevezte a támadókat, akik házakat égettek fel, és a piacot is lángba borították. Egy illetékes elmondta, hogy a helyszínt biztosították. A mészárlás áldozatai emlékére háromnapos gyászt rendeltek el.

Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként.

Roch Marc Christian Kabore elnök barbár tettnek nevezte a támadást.

Solhan több hasonló akció célpontja volt az elmúlt időszakban. Chériff Sy védelmi miniszter május 14-én biztosította a környék lakóit, hogy a katonai műveleteknek köszönhetően az élet visszatérhet a normális kerékvágásba a térségben.

A solhani mészárlást péntek este egy másik támadás előzte meg. A szintén a régióban található Tadaryatban legalább 14 emberrel végeztek. Egy héttel korábban két támadást hajtottak végre ugyancsak a környéken, amelyben négyen haltak meg.

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én katonai műveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot, amelyben több mint 1400-an vesztették életüket és legalább egymillióan váltak földönfutóvá az elmúlt években. Eközben mintegy 20 ezren érkeztek Maliból az országba a dzsihadisták elől menekülve. (MTI)

Burkina Fas?-i terrort?mad?s

 
Burkina Fasó-i terrortámadás - Ouagadougou, 2018. március 5. A biztonsági szolgálat tagjai járőröznek Burkina Fasó fővárosában, Ouagadougouba. Három nappal korábban az al-Kaida terrorszervezet mali ágának fegyveresei a főváros központjában megtámadták a nyugat-afrikai ország hadseregének főparancsnokságát. Legkevesebb tizenhat ember, köztük a nyolc támadó életét vesztette. (MTI/EPA/Legnan Koula)
Fotó: LEGNAN KOULA
 

 (Leadképünk illusztráció) 

Figyelmébe ajánljuk

Eljön kegyelmed Ozorára?

Ozora kis község Tolna megyében, a Tamási járásban, ezerötszázan lakják. Fesztiváljáról híres, történelmileg sok egyébről. Minket ez a sok egyéb érdekelt, pontosabban a történelmi emlékezet, amikor ellátogattunk a faluba.