Felderítő drón zuhant le Zágrábban

  • narancs.hu
  • 2022. március 11.

Külpol

Az eddigi információk szerint keleti irányból, Magyaroszágot is érintve érkezhetett. A horvát elnök szerint ez "komoly incidens". 

Csütörtök éjjel rejtélyes robbanás történt Zágrábban, a város délnyugati részén, a népszerű pihenőhelynél, a Jarunnál. A jelenlegi információk szerint egy szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén.

Az eset csütörtökön valamivel éjfél előtt történt. A város központjában is hallható robbanás után a repülőgép egy nagyobb darabja a Jarun tó mellett zuhant le, a helyszínen három méter átmérőjű kráter keletkezett. Lakossági bejelentés alapján a rendőrség azonnal kiérkezett a helyszínre. A roncstól nem messze két ejtőernyőt is találtak. A területet lezárták.

The Drive szerint a lezuhant gép egy, az ukrajnai háborúban is bevetett Tu-141 Sztrizs felderítődrón lehetett, az MTI az Index.hr-re hivatkozva hozzáteszi, hogy egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgépről lehet szó.

Az eset kapcsán sürgős tanácskozásra hívta hivatalába a horvát vezérkar főnökét, Robert Hranj tengernagyot, illetve a polgári felderítés és a katonai felderítés vezetőit, Daniel Markićot és Ivica Kindert Zoran Milovanović horvát államfő - teszi hozzá a 444.hu. 

Jutarnji List információira hivatkozva idézik Milovanović elnököt, aki azt mondta:

"Tudjuk, milyen objektum repült be és honnan [...] Ez komoly incidens, aminek a kivizsgálása folyamatban van". 

Az elnök azt állította, hogy  az eddigi vizsgálataik alapján a radarjaik rögzítették a repülő útját, egyelőre még nem jött el az ideje az ujjal mutogatásnak. "Engem az érdekel, hogy hogyan tölthetett ennyi időt Zágráb fölött egy ilyen szofisztikálatnal repülő" - mondta az elnök.

Az említett lap korábbi információi szerint a drón kelet, vagyis Magyarország irányából lépett be Horvátország légterébe 1300 méter magasságban, 700 km/h-ás sebességgel repülve. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk