Nem találja a Bizottság von der Leyen és a Pfizer-vezér SMS-váltását

  • narancs.hu
  • 2022. június 29.

Külpol

Az Európai Bizottság elnöke SMS-ekben tárgyalt a vakcinabeszerzésről, de az üzeneteket nem archiválták.

Nem találják Ursula von der Leyen kabinetjének munkatársai az Európai Bizottság elnöke és a Pfizer gyógyszergyártó cég vezérigazgatója közötti SMS-váltást - ez áll az Európai Bizottság európai ombudsmannak küldött hivatalos válaszában.

A Politico összefoglalója szerint az ombudsman azután kezdett vizsgálódni, hogy a Bizottság egy újságírói közérdekű adatigénylésre megtagadta a szöveges üzenetek kiadását. Azt, hogy a közös uniós vakcinabeszerzés tárgyalásai során SMS-ezett a Pfizer vezetőjével, maga von der Leyen ismerte el egy New York Times interjúban.

Az ombudsman vizsgálódásai során kiderült, hogy a Bizottság illetékesei az adatigénylés után első körben nem is próbálták megszerezni az SMS-eket von der Leyen közvetlen munkatársaitól, mert a Bizottság általában nem tekint úgy a szöveges üzenetekre, mint amiket tárolni kellene és adatigénylés esetén esetleg nyilvánosságra lehetne hozni.

Emily O"Reilly ombudsman kifogásolta ezt a gyakorlatot,  és arra kérte a Bizottságot, legalább nézzenek utána, megvannak-e a kérdéses SMS-ek. Erre válaszolta most a Bizottság, konkrétan Vera Jourová alelnök, hogy nincsenek meg.

Jourová ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a Bizottság a többi uniós intézménnyel együttműködve iránymutatásokat fog kidolgozni arra nézve, milyen körben használhatják az uniós diplomaták professzionális kommunikációra az SMS-t és a különböző csevegőprogramokat.

Vagyis ezeket az üzeneteket továbbra sem tervezik archiválni vagy nyilvánosságra hozni, csak korlátoznák a hivatalos kommunikációnak azt a körét, ahol egyáltalán szóba jöhetnek ilyen rövid szöveges üzenetváltások.

Az ombudsman most értékeli a Bizottság válaszát, és csak később zárja le a vizsgálatot.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk