Finnország nem fog magyarázkodni Hende Csabáéknak

  • narancs.hu
  • 2023. március 5.

Külpol

A finn parlament külügyi bizottságának alelnöke szerint a magyarok látogatása egy politikai játszma része.

Finnországnak nincs miről tárgyalnia a Hende Csaba vezette magyar delegációval, és nincs is mit megmagyaráznia. Ez nem a magyar parlament, hanem csak a Fidesz-frakció látogatása lesz, és Orbán Viktor miniszterelnök belpolitikai játszmájának része – ezt gondolja a Finnországba és Svédországba készülő magyar küldöttség ügyéről a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja.

A finn szociáldemokrata politikusnak  a Demokraatti című lapban közölt nyilatkozatát a 444 vette észre.

Tuomioja régi diplomata, 2000 és 2007 között, majd 2011 és 2015 között Finnország külügyminisztere volt. 

Magyarországról négyfős kormánypárti képviselőcsoport látogat a jövő héten Helsinkibe és Stockholmba, azzal az útravalóval, tisztázza a vitás kérdéseket és a Magyarországot érintő kritikáikat a NATO-ba belépni szándékozó két ország politikusaival. 

A küldöttségnek Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller Baross Ernő lesz a tagja, vezetője pedig Hende Csaba.

A NATO tagállamainak többsége még tavaly jóváhagyó nyilatkozatot adott ki arról, hogy egyetért Finnország és Svédország csatlakozásával, csak Magyarország és Törökország jóváhagyása késik. A magyar késlekedésre Orbán Viktor miniszterelnök adott nemrég magyarázatot.

A magyar kormányfő azt mondta, ő kérte a Fidesz-frakciót, szavazzák meg a két ország felvételét, de a fideszes képviselők nem túl lelkesek. Egyrészt azért, mert Finnország csatlakozásával hosszú közös határ jön létre a NATO és Oroszország között. Azért sem igyekszik támogatni a két ország csatlakozását a frakció, mert mindkét országban „hazugságokat terjesztenek Magyarországról”, a jogállamról és a demokrácia állapotáról, és meg kell beszélni velük, „ne rugdossanak már bennünket, ha közben idejönnek kérni azt, hogy vegyük már fel őket”. 

 
Erkki Tuomioja, a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke

Tuomioja azt mondta erről, hogy a magyar politikai retorikát erősen áthatja a sérelmek és a bocsánatkérés követelése. Azt gondolja, azért Magyarország nem köti össze a NATO-bővítés ügyét a Magyarországnak járó uniós források befagyasztásának témájával, mert a NATO és az EU két külön szervezet. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.